ваксини

Към момента десет различни ваксини за коронавирус се прилагат по целия свят, според данните на New York Times към 6 март 2021 година. В момента ваксината Pfizer-BioNTech, за която е установено, че е 95-процента ефективна за намаляване на коронавирусните инфекции, се използва в 68 страни.

Повечето от използваните в момента ваксини изискват две дози, за да бъде пациентът напълно предпазен. Наскоро Администрацията по храните и лекарствата одобри използването при нужда на ваксината на фармацевтичния гигант Johnson & Johnson в САЩ. Към 6 март 2021 г. малко над 289 милиона души са получили първата доза ваксина за Covid-19 – 3,8 на всеки 100 души.

Израел и САЩ са сред 68 страни, използващи ваксината Pfizer / BioNTech, като списъкът включва също ЕС и Саудитска Арабия. Установено е, че другата иРНК ваксина, произведена от Moderna, е 94% ефективна в проучвания на етап III и се използва в 29 страни. Големи надежди се възлагат на  ваксината на Оксфорд/ AstraZeneca поради ниската цена и лесното съхранение. Много страни обаче се оказаха скептични към нея, ограничавайки употребата и само за хората до 65-годишна възраст, позовававайки се на липсата на данни за ефективността и при възрастните. В момента ваксината се използва в 57 държави.

Китайските ваксини Sinopharm и Sinovac се използват съответно в 15 и 12 държави. Проучване в The Lancet показа, че руският Sputnik V е с ефективност от 91,6%. Това число, заедно с ниската цена, направи руската ваксина привлекателна за правителствата, като към момента тя се използва в 18 страни. Унгария е сред тях, въпреки липсата на одобрение на Sputnik от Брюксел.

Ваксината на Johnson & Johnson, която засега е единствената, при която хората имат нужда само от една доза, се използва само в една страна – Южна Африка. Синофарм-Ухан се използва в две държави, а руската ЕпиВакКорона и индийската Коваксин засега се използват в само по една държава.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!