Здравният министър Костадин Ангелов заяви пред Би Ти Ви, че ситуацията в центровете за спешна помощ е изключително напрегната и подчерта, че те се нуждаят от още коли, за да могат да работят нормално.

Той уточни, че коли от системата на МВР ще се включат в транспортирането на заразени с коронавирус до болниците, за да може спешните случаи да бъдат максимално бързо хоспитализирани.

Коментарът му идва след два случая в последните дни, които предизвикаха сериозен обществен отзвук. В единия от тях спешен медик чака с часове пред Четвърта градска болница в София с пациент в линейката, който е с доказан коронавирус и с влошено състояние. От там обаче му искат наличен PCR тест на хартиен носител, за да бъде приет. В крайна сметка пациентът е настанен в болницата, но цялото това протакане ядоса министъра и той настоя столичният кмет Йорданка Фандъкова да поиска оставката на директора на лечебното заведение Аркади Иванов. Другият случай е с 33-годишен мъж от София, който с часове чака линейка, след като здравословното му състояние се влоши. В крайна сметка младият мъж почина преди да се появи екип на Спешна помощ.

„Снощи разговарях с премиера Бойко Борисов и заедно с министъра на вътрешните работи Христо Терзийски осигуриха допълнителни коли за спешната помощ. Осигурени са 25 автобуса. В понеделник ще направя среща с всички частни линейки на територията на София, които са около 100. След това и с таксиметрова компания, която би могла да предостави допълнително количество коли, за да може максимално бързо да се транспортират пациентите до болниците“, каза Ангелов.

И добави:

„Ако толкова няма лекари, аз ще вляза в COVID отделенията. Ще призова и депутатите, които са лекари, да си свалят костюмите, да облекат екипите и заедно да влезем да лекуваме, след като всички смятат, че е толкова страшно. Вече съм бил в такива отделения като лекар, директор и министър. Не видях лекар, който стриктно спазва правилата, да е получил сериозни увреждания“, каза Ангелов.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!