служебен кабинет, гълъб донев

Неуморен е новият стар служебен премиер Гълъб Донев. Министрите в кабинета му също. Още днес служебното правителство ще проведе първото си заседание.

От 15,30 ч. ще бъдат разгледани и приети план-сметката за разходите/трансферите по подготовката и произвеждането на изборите за народни представители на 2 април. Малко повече от час преди това президентът Румен Радев ще представи задачите и приоритетите на този служебен кабинет.

Вчера държавният глава издаде указ за разпускане на 48-то Народно събрание и насрочване на предсрочни парламентарни избори на 2 април тази година. Държавният глава издаде указ и за назначаване на служебно правителство с министър-председател Гълъб Донев от 3 февруари. Единствената смяна в състава на новото служебно правителство е на министъра на културата – Найден Тодоров поема поста от проф. Велислав Минеков.

Президентът Румен Радев е своеобразен рекордьор в създаването на служебни кабинети. Пет служебни правителства за изминалите пет години, от които четири само в последната година и половина.

Първото служебно правителство на Радев, създадено по времето на първия му мандат, бе с премиер Огнян Герджиков. То бе назначено на 27 януари 2017 г. и разпуснато на 4 май 2017 г., като основната му задача бе не само подготовката на изборите, но и подготовката на българското председателство на Съвета на ЕС – 2018.

Второто правителство е създадено от Радев с премиер Стефан Янев. То работи в периода от 12 май до 16 септември 2021 г.

Третият служебен кабинет

на Радев отново е с премиер Стефан Янев. То е назначено на 16 септември 2021 г. и работи до 13 декември 2021 г. То е в почти същия състав като първия кабинет на Янев, но Радев сменя Асен Василев като министър на финансите с Валери Белчев, а Кирил Петков се прощава с поста си на министър на икономиката за сметка на новоназначената Даниела Везиева.

Четвъртото правителство, създадено от Радев в рамките на година и половина, е с премиер Гълъб Донев. То е назначено с Указ от 2 август 2022 г. и работи до 3 февруари 2023 г.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук