Повече от 10 дни, след като американски командоси влязоха в грешния цех в Чешнегирово, работниците там и собствениците на цеха се оказаха много смутени. По този повод редица представители на висшия военен ешалон също изразиха своите притеснения относно случилото се.

Какво каза Министърът на отбраната?

Случаят в Чешнегирово е недоразумение. Инцидентът въпреки това е повече от неприятен, защото показва някакви пропуски.

Това заяви служебният министър на отбраната Георги Панайотов, който в съботния ден даде извънреден брифинг относно влизането на американски военни по време на учение в цех, докато вътре има работници.

Инцидентът станал по време на военно учение в Чешнегирово. Като част от въздушно-десантното учение „SWIFT RESPONSE 21”, проведено между 10 и 14 май, американски военнослужещи от 173-та въздушно-десантна бригада проведоха учебна симулация на овладяване и обезопасяване на летище с отпаднала необходимост Чешнегирово.

В учението на НАТО, проведено в България, участват над 2000 военнослужещи, с над 100 самолета, изключително мащабно учение. Учението е много успешно за всички съюзнически сили, уточни служебният министър.

Съюзническите военнослужещи, със задача да прочистят района на десанта, излизат извън периметъра на учението и търсят противниковите сили, които очевидно не са работещите в цеха. Подчертавам, че не е проявено никакво насилие. Не са използвани никакви груби методи и мерки. Военните са наредили на българските граждани, работещи в цеха, да седнат, разясни още Панайотов.

Министерство на отбраната и аз лично съм наредил проверка по случая, допълни министърът и уточни, че тя ще бъде готова в рамките на 3 дни и оповестена пред медиите.

Изявление на посолството на САЩ

На 11 май военнослужещи влязоха и прочистиха сграда до летището, която според тях е била част от зоната за обучение, но в която е имало български цивилни лица, наети от частен бизнес. По време на това действие не е произвеждана стрелба с каквито и да e било оръжия. Това се казва в изявлението на американското посолство у нас.

Сухопътните сили на САЩ се отнасят сериозно към ученията и считат за приоритет безопасността на нашите военнослужещи, нашите съюзници и цивилни. Поднасяме нашите искрени извинения на частното предприятие и служителите в сградата. Ние винаги се учим от тези подготовки и в момента провеждаме задълбочено разследване на причината за тази грешка. Ще въведем строги процедури, за да oчертаем ясно зоните за подготовка и да предотвратим този тип инциденти в бъдеще, заявяват още от мисията.

Президентът Румен Радев също зае позиция по въпроса

Абсолютно недопустимо е животът и спокойствието на българските граждани да бъдат излагани на риск от военни формирования, без значение дали са от Българската или от чужда армия. Това заяви президентът Румен Радев, който днес проведе среща с министъра на отбраната Георги Панайотов и генерал-лейтенант Любчо Тодоров, командващ Съвместното командване на силите. Повод за срещата е нахлуването на американски военнослужещи по време на учение в производствен цех край село Чешнегирово.

Държавният глава очаква щателна проверка за разкриване на отговорните длъжностни лица за този инцидент, както и преразглеждане на организацията и мерките за безопасност при провеждане на учения. „Ученията с нашите съюзници на територията на България трябва да допринасят за повече сигурност и доверие в колективната отбрана, а не да създават напрежение сред българските граждани“, подчерта още държавният глава.

Става въпрос за срив в информацията

Явно е, че се е получил срив в информацията при инцидента с нахлуването на американски военнослужещи по време на учение в производствен цех край село Чешнегирово. Това заяви днес и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Адмирал Ефтимов обясни, че мащабът на учението се увеличава, а то не се провежда за първи път в района на Чешнегирово. Над 1000 парашутисти са участвали през тази година и не е бил допуснат инцидент, нямало е контузени, нито нещастни случаи, като над 1500 военнослужещи са минали през този регион и са били предислоцирани на друго място без да се предизвиква смут.

Всички тези факти ни навеждат на мисълта, че става въпрос за политическа спекулация, породена от обичайното наше недоглеждане.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук