На снимката: Кольо Колев

Министърът на отбраната Стефан Янев не трябваше да бъде сменян. Този акт едва ли ще повлияе на стабилността, но без съмнение ще се отрази на имиджа на правителството. Това коментира социологът Кольо Колев специално за Дебати.бг.

Припомняме, че преди дни премиерът Кирил Петков поиска оставката на министъра на отбраната Стефан Янев по време на извънредно заседание на Министерски съвет. Като причина се посочи  изразено желание за „собствена политика“ от страна на министъра и недопустими изказвания в социалната мрежа „Фейсбук“.

Причината е, че Янев е доста авторитетна фигура. Определено се ползва с високо обществено доверие. Аргументацията, с която той беше сменен и напусна управленската коалиция, определено навежда на сериозни съмнения и без това съмняващата се българска аудитория.

По думите му това съмнение е свързано с въпроса на какво е продукт българската политика.

Съмнения за това, че българската политика не е продукт на вътрешните и националните интереси, а е продукт на външно-политически играчи. Това съмнение определено битува от доста време в обществото, а сега в негово лице намира потвърждение.

Мнението му е, че сега времето е такова, че който заемем позиция „по-полека и да не се бутаме в първите редици на най-великите натовци”, веднага може да бъде заклеймен.

Опорочиха ли Възраждане националния празник; какво илюстрираха действията им, в какво състояние са партиите в момента; изправена ли е България пред нов стратегически избор и реагират ли адекватно управляващите в контекста на кризата с Украйна – цялото интервю четете ТУК.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук