Кольо Парамов
На снимката: Кольо Парамов

В лицето на настоящия управител на БНБ Димитър Радев имаме финансов ръководител, който  постави началото на нов стил на работа и защитава интересите ни, заяви в интервю за „Дебати.бг“ финансовият експерт Кольо Парамов. Той отправи остри критики към ръководителя до 2015 година на банката, Иван Искров, като изрази мнение, че той е „попилял КТБ“, а с това е била разклатена и финансовата структура на България.  Парамов похвали и работата на Радев по изпълнение на изискванията за напредване на българската кандидатура за чакалнята на еврозоната.

Димитър Радев, БНБ
На снимката: Управителят на БНБ Димитър Радев /източник: Уикипедия/

„Аз съм в състояние да коментирам доста по този въпрос и имам много сериозна критика към БНБ. Доволен съм обаче, че в този момент БНБ има този управител /Димитър Радев – бел. ред./, който може да въведе един балансов подход и да защити достойно интереса ни. Досега, времето, в което бе управител Искров и попиля КТБ, а с това и цялата финансова структура на държавата, Загубихме 5 целеви милиарда, събирахме 19 години от всички банки резервен фонд, събрахме 2,3 млрд. и ги подарихме за няма нищо.

Иван Искров, БНБ
На снимката: бившият управител на БНБ /2003 – 2015/ Иван Искров /източник: Уикипедия/

А този управител на Централната банка направи всичко възможно „леге артис“ /по законите на изкуството – бел. ред./ да легитимира перфектно изискуемите условия на ЕЦБ. Фундаменталният, големият, стратегическият проблем е за доходната политика в България, за изсветляване на много от парите и преводите, които се правят към офшорните зони. Въпросът е за всичко онова, което бе заметено под килима, скрито и в парадоксален план представено като някакви мними спестявания, легитимирани впоследствие“ – подчерта Кольо Парамов.

Финансистът уточни, че конкретният документ за изразяването на желание на България за влизане в ЕRM II и Банковия съюз още не е подаден, но това се очаква да стане скоро. Парамов бе категоричен, че „този възлов документ се чака вече близо 10 години и той е основен фундамент за развитието на българската държава в следващите години.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!