Кольо Парамов
на снимката: Кольо Парамов

В интервю СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.БГ финансовият експерт Кольо Парамов оцени като положително ускореното кандидатстване на България за Еврозоната. Според него обаче сме се забавили и това е трябвало да стане още преди 10 години:

„Още през 2010г. настоятелно исках да влезем в еврозоната и никой не искаше да чуе. Тогава олигархията натрупваше първоначалния си капитал, изравняваше разликите, Станишев и компания мощно раздадоха някои неща. 2010г. ние трябваше да влезем еврозоната. Ние бяхме загубили 24 млрд. и 500 милиона долара от 2001 до 2010г. От 2010г. досега, по първоначални данни, в 4 800 български офшори има довени още 25 млрд. долара. Тоест, това са 50 млрд. долара. Ако ние бяхме влезли в Еврозоната, всеки превод над 20 000 евро, щеше да бъде проверяван от ЕЦБ. Досега обаче българската олигархия превежда жестоки пари навън, безконтролно, без никаква реакция на надзор. Тоест, олигархията имаше нужда България да не влиза в Еврозоната, да бъде безконтролна, да може да моделира парично обръщение, каквото не е характерно за държавите от Еврозоната“, обясни Парамов.

И добави:

„Получиха го, натрупаха парите, изнесоха парите. Сега трудно ще ги вкарат. Скоростното влизане в Еврозоната в момента стана заради осъзнатата обща базова ситуация, която ни налага да разберем, че единствената гаранция за спокойствието на държавата, е влизането именно в Еврозоната. И понеже сега „ножът опря в кокала“, разбраха по какъв начин това ще прогресира, ще реагира и ще моделира като вариант. И затова именно се съгласиха на този супер скоростен план.“

Според Парамов настоящата сложна обстановка е накарала правителството да осъзнае, че Еврозоната е единственият правилен път за България.

„Добре, че в една сложна обстановка, се яви тази обща тежка ситуация, за да се осъзнае най-после, че взаимозависимостта на Националната банка с ЕЦБ, контролът, който ще се осъществява от сега нататък от надзора на ЕЦБ, контролът, който ще се осъществява от Банковия съюз, изравнителните нива и лъжите по балансите на банките, които досега минава мимоходом, няма да се допуснат в бъдеще. Тоест, членството на България в Еврозоната, за такава безконтролна схема, която съществуваше у нас, е абсолютно необходимо. И аз много се радвам, че най-накрая на 125-я месец сме в една позиция да отворим големите врати на европейските финанси“.

Цялото интервю с Кольо Парамов може да прочетете по-късно в рубрика ИНТЕРВЮ на ДЕБАТИ.БГ.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!