Виолета Комитова
На снимката: Виолета Комитова

Аз не разбрах за какво протестират тези хора днес. Сутринта чувах музика и помислих, че е дошъл 9 септември. Това каза пред журналисти регионалният министър Виолета Комитова за протеста на пътните строители от тази сутрин.

Тя обърна внимание, че не е сигурна, че „дали всички хора, които идват пред МРРБ са работници“.

Според нея протестът има за цел да нагнетява напрежение в обществото, защото „няма хора без заплати“.

„Имаме сведения от МТСП, че в строителния сектор няма съкратени работници, няма хора без заплати. Запознали сме се с трудовото законодателство, ако една фирма е затруднена финансово, работодателят е задължен да плаща до 60% от заплатите на своите работници, но не по-малко от минималната заплата. Пътните фирми не са ощетени откъм заплати, смятаме, че този протест беше нагнетяване на напрежение към обществото“, добави Комитова

 

Оттук нататък, че МРРБ ще провежда срещи само със собствениците на фирми.

„Ръководството на Регионалното министерство взе решение, че ще провежда срещи само със собствениците на тези фирми. Обществото трябва да знае кои са собствениците и да водим открит диалог с тях. От следващата седмица смятаме, че ще продължим разговорите“, допълни още Комитова.

„Бяхме поканили всички собственици на фирми за разговор. Причината за поканата е следната – от 4 месеца ние се срещахме последоватлено с работници и различни представители на фирми, както и с Браншова камара „Пътища“, които разбрахме, че се явяват посредници в нашите разговори и преразказват нещата, както те преценят“, каза тя.

Ние нямаме тайни, искаме да водим открит диалог с тях. Смятам, че ще продължим разговора от следващата седмица в този дух. Ще се срещаме само и единствено със собственици на фирми за уреждане на наши договорни отношения, категорична е Комитова.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!