комисия по външна политика

Комисията по външна политика не прие предложенията на ГЕРБ и „Демократична България” за изпращане на военна помощ за Украйна. Това съобщи депутатът от ДБ Ивайло Мирчев в своя Фейсбук профил. Вместо това е било прието предложение на „Продължаваме промяната” за осигуряване на техническа помощ.

Предложението на най-голямата парламентарно представена партия е било внесено само няколко часа преди началото на заседанието. В него се говори за хуманитарна, финансова и техническа помощ, като се посочва, че България ще осигурява помощ на Украйна според възможностите си. Никъде обаче не е посочено, че ще се правят доставки на оръжие.

„Предложението на Демократична България за оказване на военна помощ на Украйна бе отхвърлено при гласуване в Комисията по външни работи в парламента. Следва гледането му в пленарна зала, където депутатите трябва да проявят адекватност, да гласуват не според страховете си, а следвайки националния интерес на България. Дните, в които досега неутралните Швеция и Финландия не са дните, в които България може да играе нелепата роля на полунеутрална страна.”, написа Ивайло Мирчев.

По време на дебата бившият външен министър Екатерина Захариева заяви, че „отстоявайки собствената си свобода, Украйна защитава не само себе си, но и нас“. Тя изтъкна, че по време на война е неприемливо страна, която е членка на ЕС и НАТО, да гледа отстрани, като оказва само хуманитарна помощ.

Атанас Славов от „Демократична България” също настоя България да достави оръжие на Украйна и да прояви солидарност. Той определи взимането на това решение като „ценностен и морален избор“.

Същевременно министърът на отбраната Драгомир Заков посочи какви биха могли да бъдат пречките за доставяне на оръжие. Една от тях е, че според закона България може да доставя държавна собственост само на територията на държавата. Поради това, за да е възможна такава помощ тя трябва или да се гласува от Народното съ6рание, или да се промени законът. Той допусна и вероятност, при която държавата ни не разполага с ресурси, за да достави исканата помощ.

И трите предложения – на ГЕРБ, „Демократична България” и „Продължаваме промяната” ще бъдат гласувани утре в пленарната зала.

Още вътрешнополитически новини – четете тук 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук