Си Дзинпин
на снимката: китайският президент Си Дзинпин

През първите си два мандата като командир на най-голямата армия в света китайският президент Си Дзинпин предизвика мащабни промени в нейната структура, позиция и мощ, пише „Ройтерс“. През тези 10 години Китай бързо разшири и усъвършенства военноморските си и ракетни сили, прочисти хиляди офицери заради корупция, реформира командните си операции и изгради бази дълбоко в морското сърце на Югоизточна Азия.

Сега предстоят следващите трудни стъпки за неговата Централна военна комисия: осъществяване на мащабни промени в ръководството ѝ, което командва двумилионната Народната освободителна армия на Китай, което потенциално може да затегне контрола на Си върху армията и нейната модернизация.

В неделя Комунистическата партия на Китай започна своя конгрес, който се провежда веднъж на пет години и на който се очаква да бъдат определени заместници на четирима пенсионери сред шестимата висши офицери, които служат под ръководството на Си в комисията. Сред тези, които се очаква да се оттеглят, са заместник-председателите на органа, генералите Сю Цилян и Джан Юся, и двамата на 72 години. Джан е широко смятан за близък съюзник на Си.

Техните заместници трябва да интегрират все по-сложни сили, които биха били жизненоважни за инвазия в Тайван, казват осем азиатски и западни военни аташета и седем анализатори в областта на сигурността, изпълнявайки дългогодишното изискване на Си, че армията може да „води и печели войни“.

Дипломатическите предизвикателства също се увеличават, тъй като военната модернизация на Китай се противопоставя на традиционното стратегическо господство на САЩ в Източна Азия.

Военните пратеници и трима от анализаторите казват, че комисията ще трябва да осигури достъп до чуждестранни бази и пристанища за разширяващия се военноморски флот, както и да се справи с евентуален външен натиск за задълбочаване на международната ангажираност по отношение на арсенала си от ядрени оръжия. Забавянето на икономиката също може да усложни модернизацията.

На фона на всички тези предизвикателства на повечето от бъдещите генерали вероятно ще им липсва един елемент, който е характеризирал поне някои от техните предшественици в комисиите: боен опит.

Джан и членът на комисията генерал Ли Цуоченг, който също се очаква да се пенсионира, са едни от последните двама действащи офицери, които са се сражавали в кървавия граничен конфликт с Виетнам, започнал с неспокойна китайска инвазия през 1979 г., но продължил до края на 80-те години на ХХ век.

Потенциалните заместници включват скорошни командири от реформираните командвания на Източния и Западния театър, отговарящи съответно за Тайван и индийската граница, казват осем пратеници. Повишения могат да дойдат и от командването на Южния театър, където се намират жизненоважни военноморски бази.

Кой ще бъде избран може да хвърли светлина върху военните приоритети на Си. Всеки оперативен избор почти сигурно ще бъде балансиран от повишенията на политическите комисари, като се има предвид тяхната постоянна роля да гарантират, че военните служат на комунистическата партия, а не на страната.

Работейки във внушителна и добре защитена командна сграда в Западен Пекин, комисията номинално е подчинена на Централния комитет на партията, но на практика работи в тясно сътрудничество с Постоянния комитет на Политбюро. Си оглавява и двата органа.

Това припокриване накара някои анализатори да се въздържат от прогнози за инвазия в Тайван въз основа на нов състав на комисията. Те казват, че Постоянният комитет, а не амбициозни генерали, ще вземе такова важно решение.

„Няма недостиг на висши военни, които вътрешно да папагалстват мантрата на Си „сражавай се и побеждавай“, но главоблъсканицата за Народната освободителна армия е липсата на оперативен опит“, казва Александър Нийл, частен военен анализатор.

Джеймс Чар, учен в областта на сигурността в Сингапурското училище за международни изследвания „С. Раджаратнам“, заяви, че Народната освободителна армия страда от „недостатъци“ в областта на комбинираните оръжия и съвместните операции.

„Понастоящем капацитетът ѝ за устойчива проекция на сила също остава ограничен“, каза Чар.

Лоялност

Значението на абсолютната лоялност към Си е от решаващо значение.

Четирима дипломати, които внимателно наблюдават развитието на събитията, очакват продължаване на възхода на ветерана комисар адмирал Мяо Хуа, ръководител на отдела за политическа работа на комисията, до един от заместник-председателските постове.

Мяо, който има ранни връзки със Си, когато и двамата са били командировани в крайбрежната провинция Фудзиен срещу Тайван, почти сигурно ще бъде балансиран от по-оперативен командир, вероятно армейски генерал Лиу Джънли.

Двама офицери, наскоро повишени в щабни длъжности в комисията, също са наблюдавани – неотдавнашните командири от Източна и Западна Европа Хе Вейдун и Сю Цилин. Сю Цилин има опит и в операциите в Тайван.

Августовските учения около Тайван след посещението на председателката на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси в Тайпе показаха, че Народната освободителна армия все още има само ограничени способности за пълно интегриране на силите си в рамките на и между командванията – така наречената „съвместност“, която Си се стреми да насърчава.

Високопоставени служители на Пентагона наскоро повториха оценките си, че не смятат, че Китай ще нападне Тайван през следващите две години.

Представители на САЩ заявиха, че не вярват, че Китай ще бъде готов във военно отношение да превземе изцяло Тайван дори до 2027 г.

Ядрена насоченост

За някои дипломати и учени нарастващото значение на комисията се подчертава от ядрените сили на Китай, които според оценките на Пентагона се увеличават с по-бързи от очакваните темпове.

Според последния годишен доклад на Пентагона за военната модернизация на Китай, през следващия петгодишен мандат на Си се очаква Китай да разполага с до 700 ядрени бойни глави, а до 2030 г. – с 1000.

Очаква се повече от тези оръжия да се съхраняват в напреднал стадий на готовност в модернизирани силози. В доклада се отбелязва, че Китай вече разполага с „ядрена триада“, способна да изстрелва ракети от суша, самолети и подводници.

Кристофър Туоми, учен в областта на сигурността от Военноморското следдипломно училище на САЩ в Калифорния, заяви, че е важно да се възобнови международният обмен, за да се разбере по-добре развиващата се ядрена доктрина на Пекин, въпреки нарастващата роля на обичайно подозрителните комисари в комисията.

„Новата КМС ще има важен глас по въпроса дали да ангажира САЩ с осигуряването на САЩ с осигуряването на стабилността на стратегическата ядрена арена“, каза Туоми. „Човек подозира, че лидерите от политическата страна на силите ще бъдат най-подозрителни, докато по-международно мислещите офицери може да имат известно съзнание за опасностите от спирали и непреднамерена ескалация.“

Текстът е публикуван в „Ройтерс“, негов автор е Грег Тород. Преводът и заглавието са на ДЕБАТИ.БГ.

Още актуални анализи – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук