На снимката: Бившият директор на ФБР Джеймс Коми

Комисията по надзор в Долната камара на Aмериканския конгрес поиска от ФБР да предостави до 24 май всички документи за контактите между президента Доналд Тръмп и бившия шеф на Бюрото, Джеймс Коми.

Повод за искането е публикувано във „Ню Йорк Таймс“ изявление на Коми, че Доналд Тръмп поискал от него да прекрати разследването за връзки с Русия на екссъветника на Белия дом по въпросите на националната сигурност Майкъл Флин.

Мисля, че може да приключим този въпрос, казал Тръмп на Коми, според източник на вестника.

Белият дом отхвърли твърденията държавният глава да е искал прекратяване на разследването.

Публикуваното от вестника писмено изявление на бившия директор на ФБР повдига въпроса за евентуална намеса на Доналд Тръмп във федерално разследване.

Коми написал изявлението ден, след като президентът уволнил Флин (14 февруари). Причината за отстраняването на съветника беше, че е обсъждал американсите санкции срещу Русия с руския посланик Сергей Кисляк, а после предоставил подвеждаща информация на вицепрезидента Майк Пенс, че не е имал контакти с руски официални представители.

Изявлението на Коми в „Ню Йорк таймс“ дойде след като цяла седмица президентската администрация се тресе от уволнението на Коми и последвалия скандал, че Доналд Тръм е съобщил на руския външен министър Сергел Лавров секретна информация, касаеща националната сигурност и действията на САЩ в Близкия изток срещу „Ислямаска държава“.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук