Камарата на представителите на Конгреса на САЩ, в която демократите имат мнозинство, прие няколко законодателни акта, насочени срещу Русия, предаде „Асошиейтед прес“.

Един от текстовете изисква от директора на националното разузнаване на САЩ (в момента длъжността заема Дан Коутс) да се изготви за 6 месеца доклад за активите на руския президент Владимир Путин. Вторият забранява на правителството на САЩ да признава анексирания през март 2014, п-в Крим – юридически или физически за руска територия.  Друг текст изисква да се проучи въздействието на руските кампании за влияние. Разузнаването трябва да изготви доклад до 90 дни за възможни военни действия на Русия срещу страни от НАТО и опити на Москва да „използва слабостта и разногласието между своите западни противници“.

Камарата на представителите също така иска да се потърси сметка за убийството на руския опозиционен лидер Борис Немцов преди малко повече от четири години и осъжда Путин заради това, че е скрил подробности за случилото се. Всички четири текста бяха приети със значителна подкрепа от републиканците.

Противодействието на руската агресия стана външнополитически приоритет на избраната неотдавна камара с демократическо мнозинство, посочва „Асошиейтед прес. Критици на президента Тръмп казват, че неговото правителство не противодейства достатъчно на руската агресия и смятат, че Конгресът трябва да се заеме с това.

„За съжаление правителството според мен не направи достатъчно, за да се изправи срещу Русия и силовите действия на Путин. Затова Конгресът трябва да поеме водеща роля по този въпрос“, каза председателят на комисията по външните работи към камарата Елиът Ингъл. Той внесе законопроект за налагане на санкции заради убийството на опозиционния водач Борис Немцов.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!