БФС

Конгресът за избиране на нов президент на БФС ще се проведе на 7 юни, реши на заседание Изпълнителният комитет на централата в Национаналта база в Бояна. Преди заседанието на Изпълкома отново имаше полиция пред базата на националния отбор. Другата голяма новина бе решението за освобождавене на Йордан лечков от постъ първи вицепрезидент.

Екипи на МВР влязоха в сградата на БФС във връзка с подозрения за злоупотреби, свързани с наемане на тренировъчни и спортни бази. Миналата седмица бТВ излъчи данни за разследване, в което се твърди, че Българският футболен съюз е харчи неправомерно средства, отпуснати от държавата за развитие на Детско-юношеския футбол в страната.

На днешната среща на членовете на Изпълнителния комитет, на която отсъстваха Спас Русев и Кирил Домусчиев, бе решено Конгресът за избиране на нов президент на БФС да се проведе на 7 юни.

„Имаше три мнения, проведоха се широки дискусии по въпроса. Първо, до 18 януари всички клубове подлежат на прелицензиране, като по тази причина февруари отпадна като възможен вариант, защото все още ще има такива, които няма да са се прелицензирали. През март, както знаете, играем бараж за класиране на Европейско първенство, така че и този вариант отпадна, затова решихме да направим Конгреса на 7 юни“, заяви Атанас Фурнаджиев.

На пресконференцията след заседанието на Изпълкома, на която присъстваха освен Фурнаджиев и Венцеслав Стефанов и Михаил Касабов, станаха ясни още няколко решения. Сред тях бяха изместването на датата за провеждане на финала за Купата на България – на 16 май, освобождаването на Марчо Дафчев от поста селекционер на България до 17 г., постоянното назначение на Костадин Стоичков за шеф на съдийската комисия и решението Йордан Лечков да не бъде първи вицепрезидент на БФС. Вместо него за първи вицепрезидент на централата бе определен Емил Костадинов.

Йордан Лечков заяви, че решението на Изпълкома да го освободи от поста вицепрезидент е нелегитимно. Той допълни, че всяко решение от предишния Изпълком е такова и само съдът в крайна сметка ще реши спора. Лечков подаде жалба срещу вписването на Михаил Касабов в Търговския регистър за временно изпълняващ длъжността президент.

„Аз съм подал жалба в съда за предните решения на предния Изпълком. Оттук нататък няма какво да коментирам повече. Днешното решение е нелегитимно. Конгрес може да бъде свикан по два начина – на първо място от клубовете. Имал съм среща с клубовете и те казват, че няма да приемат оставката на Борислав Михайлов. Не можах да разбера кой иска Конгрес. Трябва да се похарчат 500 000 лева за свикването на Конгрес. Това, което се прави, се извършва по неправилен начин. Този Конгрес няма как да бъде свикан от този временен президент и този Изпълком. Без да търся конспирация, предният път обезглавихме Балъков, днес Лечков, а после – Костадинов. Трябваше да се концентрираме върху баражите и след това да мислим за Конгрес. Смятам, че колегите правят грешка след грешка. Искам Конгресът да бъде редовен. Само съдът ще реши кой крив и кой прав“, заяви Лечков.

Пресконференцията не премина и без скандали, след като разследващият журналист от бТВ Петър Нанев поиска обяснение от Фурнаджиев относно случай, свързан с появилите се информации за злоупотреби на БФС с тренировъчни и спортни бази.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!