Иван Гешев

Финансовото министерство на САЩ да наложи санкции срещу българския главен прокурор Иван Гешев. За това настоява американският конгресмен Уорън Дейвидсън в свое писмо до финансовата министърка Джанет Йелън.

Дейвидсън е републиканец от Охайо, бивш военнослужещ в американската армия, който често работи по финансови теми в Конгреса на САЩ.

Подписаното от него писмо беше разпространено от няколко български депутати в социалните мрежи в петък. Самият Дейвидсън потвърди, че е негов автор, публикувайки копие в профила си в Туитър, съобщи Свободна Европа.

Конгресменът настоява Вашингтон да санкционира Гешев заради съмнения за корупция, както и заради пренебрегването на вече наложените санкции по глобалния закон „Магнитски“ от българското държавно обвинение.

През юли 2021 г.  САЩ санкционираха депутата от ДПС Делян Пеевски, тогавашния зам.-председател на Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства Илко Желязков и обвиняемия по редица обвинения в България бизнесмен Васил Божков, който се намира в Дубай. Забрана за влизане на американска територия беше наложена и на Александър Манолев, Петър Харалампиев и Красимир Томов.

Веднага след обявяването на американските санкции, българската прокуратура започна проверки. На 21 юли 2021 г. главният прокурор

Иван Гешев беше попитан

по време на свое изслушване в парламента дали има образувано дело срещу Пеевски по този повод. Той отговори, че няма „личен интерес“ по темата и не е запознат.

Шест дни по-късно ръководителката на вече закритата Специализирана прокуратура Валентина Маджарова съобщи, че проверката срещу Пеевски и Желязков е прекратена. Това съвпадна с рождения ден на депутата на ДПС. Седмица по-късно адвокатите му внесоха иск срещу наложените му санкции в Окръжния съд на окръг Колумбия.

Сега конгресменът Дейвидсън обвинява българската прокуратурата, че с бездействието си спрямо по-голямата част от санкционираните по „Магнитски“ подкопава глобалния закон.

„Крещящото пренебрежение на американските санкции от главния прокурор е неприемливо и трябва да бъде адресирано“, призовава Дейвидсън в писмото си до финансовата министърка на САЩ Йелън.

Според него „използването на ръководството на прокуратурата като оръжие в услуга на организираната престъпност и корупцията е сериозна заплаха за стабилността на важен съюзник в НАТО и по общо – на целия регион на Балканите“.

Това не е първата критика към българските власти от страна на представители на американската законодателна власт. В началото на март 2021 г. Двамата сенатори призоваха България да уважава демократичните ценности и върховенството на закона.

В съвместно изявление на Боб Менендес и Джим Риш се казваше, че „постоянната корупция, влошаването на медийната свобода, политизирането на правосъдието и други заплахи за върховенството на закона поставят сериозни предизвикателства пред двустранните американско-български отношения“.

Няколко месеца след това Вашингтон наложи санкциите срещу Пеевски, Божков и Желязков. Оттогава насам главният прокурор Гешев неведнъж е определял глобалния американски закон „Магнитски“ като „политически и административен инструмент“, който „не е задължително да води до наказателно-правен ефект“ в България.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук