македонският език

Двустранният спор между София и Скопие трябва да бъде разрешен, за да може Република Северна Македония /РСМ/ да започне преговори с Европейския съюз/ЕС/ до края на годината, се казва в писмо на двама членове на комисията за външна политика на Камарата на представителите на Съединените щати, Клаудия Тени (от републиканците) и Уилям Кийтинг (демократ), до посланика на София във Вашингтон Тихомир Стойчев, информира скопският телевизионен канал „Алсат М“.

„Надяваме се, че ще оставите настрана различията и ще подкрепите пълната политическа интеграция на Северна Македония и Албания в ЕС“, настояват двамата конгресмени пред българския посланик.

Според тях по-нататъшното забавяне на напредъка на Скопие и Тирана към ЕС ще постави под съмнение усилията на западните лидери и ще отвори вратата за антизападно политическо влияние в региона, по-специално от Китай и Русия.

„Вярваме, че евентуалното членство на Северна Македония и Албания в ЕС е от решаващо значение за дългосрочния мир и стабилност в региона на Западните Балкани и за цялата трансатлантическа общност“, пишат още американските конгресмени.

Според експерти започването на преговори с ЕС от Скопие и Тирана през тази година е трудно осъществимо.

България още няма дори редовно правителство. Скопие даде сигнали, че може да разчита и на служебен кабинет в София за пробив в преговорния процес. Като възможност за сваляне на ветото РСМ вижда начало на преговори с ЕС в средата на декември или дори по-късно, през януари.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук