Споразумението за широка коалиция между Християндемократическия съюз на Ангела Меркел и Социалдемократическата партия ще бъде подложено на гласуване и от страна на консерваторите.

Представители на партийното ръководство на ХДС се събират на среща в Берлин, която цели да даде зелена светлина на правителствения пакт. Той бе сключен в началото на февруари със социалдемократите след четири месеца на политическа несигурност в страната. и провалени разговори с останалите избрани политически сили – Зелените и Свободните демократи.

Консерваторите трябваше да се откажат от ключови постове в кабинета – включително министерствата на външните работи и на финансите, за да убедят социалдемократите отново да управляват в коалиция с тях.

Междувременно продължава вотът на членовете на Социалдемократическата партия. Резултатите от него ще станат ясни на 4 март. Така социалдемократите ще имат последната дума дали Германия ще има нова широка коалиция, или страната ще стигне до нова политическа криза. Ако членовете на СДП гласуват против нова широка коалиция, може да се стигне до предсрочни избори. Другата алтернатива пред страната е управление на правителство на малцинството.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!