Гърция ваксинация

Въпреки всички мерки и всички ограничения, които се взимат, България продължава да е страната с най-ниски нива на ваксинация срещу COVID в Европейския съюз, следвана от Румъния. И докато от СЗО обявиха, че Европа вече е „епицентър“ на заразата, тъй като нивата на новите случаи и на починалите се увеличават, се забелязва една съществена разлика в кривите на болни и починали в европейските държави – колкото повече ваксинирани има в дадена страна, толкова по-малко са починалите. 

През последните месеци социалните мрежи биват заляти с различни конспиративни теории и аргументации защо ваксините са безполезни. Как и ваксинирани, и не ваксинирани могат да заразяват, как и ваксинирани и не ваксинирани могат да предават заразата. Появяват се въпроси като „Защо няма лечение за рак, но това за коронавирус беше открито толкова лесно“, с един-единствен желан отговор – „ваксините са тук, за да ни убият“.

Извън конспиративните теории и необоснованите твърдения обаче, истината е съвсем друга. Това не е нечия истина, а истината във факти и числа. Тази, която показва, че докато в почти всички европейски страни се наблюдава покачване на случаите на коронавирус, то в страните, в които по-голямата част от населението е ваксинирана, броят на смъртните случаи остава нисък.

Ето и няколко примера: 

Дания – 76.04%

В Дания 76.04% от населението е със завършен имунизационен цикъл срещу COVID-19. От графиката можем да видим увеличението на дневните регистрирани случаи на коронавирус в страната. Дания навлиза в нова вълна на епидемиятa, като за последното денонощие там са отчетени малко над 2000 нови случая на коронавирус.

От графиката, която показва смъртността от ковид обаче, можем да видим как докато при предишните вълни броят на смъртните случаи се е увеличавал пропорционално на този на регистрираните нови случаи, то сега се отчита само леко увеличение, като смъртните случаи през последното денонощие са 10.

Германия – 67%

Спрямо други западно европейски държави нивото на ваксинация в Германия би могло дори да се счете за ниско. Въпреки това резултатът е видим. Както става ясно от графиката, преди няколко дни страната отбеляза рекорд по брой нови случаи на коронавирус за ден.

 

Въпреки това кривата на смъртните случаи остава почти непроменена спрямо предходните месеци. Докато кривата за периода декември – февруари 2020/2021 година, когато ваксините срещу ковид едва започваха да се прилагат, показва рекорден брой смърни случаи вследсвие на инфекцията, то може да се види, че през последния месец макар и при повече дневни случаи на заразата, летален изход се наблюдава при много по-малко хора.

Великобритания – 74,7%

Великобритания беше една от първите страни, които отмениха ограниченията срещу коронавируса, като в комбинация с идването на есенно-зимния сезон това предизивика ново покачване на дневните случаи на ковид. Стойностите от последния месец са близки, макар и малко по-ниски от тези, отчетени през януари-февруари 2021 година.

 

Броят на дневните смъртни случаи за последните няколко месеца обаче е в пъти по-нисък от този в периода януари-февруари 2021 година.

България – 22,7%

България е страната с най-ниски нива на ваксинация срещу коронавирус в ЕС, като същевременно и една от страните, в които се издават най-много фалшиви ваксинационни сертификати, поради което и не можем да сме сигурни за точния процент наистина ваксинирани. През последните седмици, подобно на останалата част на Европа, случаите у нас се увеличават, достигайки рекордни нива.

За разлика от останалите държави обаче, поради малкия процент ваксинирани, рекордните нива на нови случаи у нас са съпътствани и от рекордни нива на починали вследствие на болестта.

Румъния – 34,19%

Веднага след България по най-нисък брой завършени имунизационни цикли в ЕС се нарежда Румъния. През октомври Румъния също достигна рекордни нива на новозаразени с коронавирус.

Подобно на данните у нас, рекорните нива на новозаразени водят до рекорден брой починали вследствие на ковид.

Данните от графиките ясно показват разликите между ваксинирани и неваксинирани и до какво води скептицизмът към засега единственото средство за борба с коронавируса. И докато конспиративните теории у нас мълвят, че ваксината предизивква смърт, то данните показват обратното – а именно липсата на ваксина понякога може да предизвика фатален край при боледуващите.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук