Президентът Румен Радев започна днес консултации с представители на парламентарните групи в 47-ото Народно събрание.

Първи в президентството пристигнаха представителите на парламентарната група на „Продължаваме промяната“, които спечелиха най-много гласове на последните избори.

След това президентът Румен Радев проведе консултации с втората политическа сила в новия 47-и парламент – ГЕРБ-СДС.

„Вижданията ви за дейността на новия парламент и характера на бъдещото управление са важни за всички граждани и за нас. Вие сте формация с богат опит в политическия живот на страната и вярвам, че на този опит трябва да съответства политическата ви мъдрост. Надявам се обаче, че разбирате, че след изборите има промяна и всички трябва да се съобразят с нея.“

Това заяви президента Румен Радев в началото на политическите консултации с ГЕРБ-СДС.

„Последните две служебни правителства, които назначих стабилизираха страната и показаха, че може да има обединение между хората с различни политически възгледи. Вие вече се заявихте като конструктивна опозиция, хората очакват това от вас. Мога да ви уверя, че така както бях критичен към вашето управление, така ще бъда и към всяко едно друго“, допълни президентът.

„Гарантираме, че ще бъдем знаеща, можеща и непримирима опозиция“, посочи от своя страна Десислава Атанасова от ГЕРБ.

Тя коментира, че месеци на чегъртане белязали тази година и то най-силно към симпатизантите на ГЕРБ-СДС. Въпреки това те са втора сила в НС ,и заради тези над 600 000 граждани, гарантират, че ще отстояват демокрацията и спазването на конституцията. Обещават, че ако имат нужда от помощ и съвет, ще го получат. Но всяка грешка ще бъде осветявана и сочена.

Атанасова изтъкна, че не е съгласна с оптимизма относно служебното правителство, което според тях не успяло да отговори на кризите. „Предстоят кризи, има нужда нов тип диалог между партиите в НС, нужни са мостове, защото обществото е разделено“. заяви тя.

По думите й през тази една година и служебното правителство и президентството са положили усилия да разделят обществото допълнително.

Атанасова направи лапсус и нарече Радев „-г-н премиер“. Тя го призова да промени стила си на управление.

Накрая Атанасова призова президента да събере информация, защо една медия, вестник „Труд“, е осъмнала с барикадиран вход и журналистите не могат да заемат работните си места.

Радев на свой ред обясни, че не се меси в изпълнителната власт и поясни, че става дума за неплащане на данъци дълго време. Той изтъкна, че ГЕРБ-СДС са имали достатъчно ресурс и са могли да помогнат на тази медия.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!