Бракониерството срещу животни, незаконен риболов и изсичане на гори, са засегнали 30% от националните паркове и други природни обекти, включени в списъка на Световното наследство на ЮНЕСКО. Това показват данни от публикувания във вторник доклад на Световния фонд за дивата природа (World Wildlife Fund, WWF).

Организацията призовава световната общност по-активно да защитава уникалната флора и фауна.

„Въпреки общопризнатата им ценност и статут на охраняеми зони, в почти 30% от природните и смесените обекти от списъка на Световното наследство се извършва незаконен лов, дърводобив и риболов, което поставя на границата на изчезването редки видове и подлага на риск благосъстоянието на общините, които зависят от тях”, се казва в доклада на WWF.

Главният директор на организацията Марко Ламбертини призова правителствата за по-активни действия срещу бракониерството, контрабандата на животни и растения на всички етапи.

Обемът на незаконната дейност се оценява на около 15-20 милиарда долара годишно. Това е четвъртият по мащаби вид нелегален бизнес в света след наркотиците, фалшивите стоки и търговията с хора.

Авторите на доклада посочват, че са засегнати значително около половината от националните паркове и други обекти на Световното наследство на ЮНЕСКО в страните от Азия, Африка и Латинска Америка. В същото време проблемът придобива значителни размери и в другите региони на света.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук