Корнелия Нинова
на снимката: Корнелия Нинова - председател на БСП

Решението за създаване на ВиК холдинг, в който да бъдат обединени всички дружества, изглежда паническо, защото ражда повече въпроси, отколкото отговори. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова по повод внесения от социалистите вот на недоверие срещу правителството.

По думите й ВиК холдингът няма да обхване цялата система, а едва 50-60% от нея.

„Не се решава въпросът. Големи ВиК дружества остават извън него. Няма експертиза за какво ще отидат отпуснатите 1 милиард лева. Тези пари ги няма в бюджета”, заяви Нинова.

Тя допълни, че към момента има 400 язовира са в предаварийно състояние, а 130  – с неизяснена собственост.

Нинова добави, че БСП е организирала среща в всички хидроинженери, експерти и специалисти, които са участвали в строителството на водните съоръжения. Идеята била да се търси експертно решение на кризата в Перник. А жителите на Самоков били притеснени от възможността язовирната стена на „Бели Искър“ да се скъса и да създаде проблем за цяла София.

Лидерът на БСП допълни, че проблемът с водата не е само за града, а е системен и национален.

„Има го в Шумен, в Сливен, в Търговище, в Ловеч, в Ботевград. Не бива да се съсредоточаваме само в Перник. Там проблемът е най-остър, но го има в цялата страна и се дължи на некомпетентното управление в сектора“, коментира още Нинова.

По думите й политиците трябва да стъпят на експертиза за водната криза в Перник. А левицата е за гаранция да няма нови рискове.

„Експертно не е работа на политиците да казваме какви са решенията, какви тръби трябва да бъдат полагани“, коментира тя.

Тя уточни, че за 10 години цената на водата е увеличена 300 пъти. Според нея арестът на Нено Димов е ход за потушаване на напрежението. Целта на вота е да намерим смислен разговор за решаване на проблема. Вотът вече има своя смисъл. Вече дава резултат. Нямаше да се предприемат всички тези мерки, които правителството предприе“, каза лидерът на БСП.

Свързана новина:

Възможно ли е БСП да свали правителството с този вот на недоверие, а „Атака“ да направи заплатата 1500 лв.?

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!