Корнелия Нинова, опозицията
На снимката: лидерът на БСП Корнелия Нинова

Днес, лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви официално, чрез публикация в социалната мрежа „Фейсбук“, причините за разрива в преговорите за формиране на коалиция между БСП и „Движение 21“, водено от Татяна Дончева.

Публикуваме, без редакция, изявлението на Нинова:

„Да се направи голяма коалиция не е лесна работа и се изисква много дипломатичност, диалогичност и взаимно уважение. За да няма спекулации и грешни внушения съюз между “БСП за България” и “Движение 21” не се състоя по три причини:

Татяна Дончева поиска пред екипа за преговори:

  1. Да се промени името на коалицията и тя да се казва “БСП за България – Д21”. Това можеше да блокира изобщо явяването ни на избори, тъй като подписката от 10 000 подписа за регистрация вече е събрана за старото име и до 26.05 няма време за нова подписка и регистрация с ново име. Отделно от това е доста некоректно към другите, при участието на седем и повече партии, само “Движение 21” да фигурира в името.
  2. Да бъде съпредседател на коалицията. Останалите 6 председатели на партии съвсем естествено не се съгласиха те да са странични наблюдатели. А и не е справедливо спрямо тях, с някои от които сме заедно много години.
  3. Да получи две водачески места за нея и заместника й и три на границата на избираемите плюс гарантирана субсидия, каквито възможности няма за всички.

Всеки има право на избор. Желая успех на всички участници в изборите. Ние днес продължаваме с подписването на споразумения с други партии и граждански структури вляво.“

Припомняме, че Нинова, беше започнала преговори за общо явяване на предстоящите избори на 11 юли с лидерите на „Движение 21” Татяна Дончева, на АБВ Георги Първанов и Румен Петков и „Нормална България” на Георги Кадиев.

След като не се е постигнало споразумение с Татяна Дончева, новата коалиция, с име „БСП за България”, подписа споразумение за общо явяване на предсрочните парламентарни избори с АБВ и „Нормална държава“, съобщиха от пресцентъра на партията.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!