На снимката: Корнелия Нинова и дейци на БСП
Ставам доброволец-санитар в COVID отделение. Реших го още на втория ми ден в болницата. Тези хора имат нужда от жива сила. Ще помагам за колкото време е необходимо, заяви в свое изявление по „Фейсбук“ лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя описа колко тежко е изкарала Ковид-19 и припомни, че след гласуването на алтернативния бюджет общо 33 депутати на социалистите ще се включат като доброволци на първа линия в борбата с пандемията. В своето пространно изложение Нинова описа и какво би направила нейната партия на мястото на управляващите за овладяване ан кризата.
Ето и пълното изявление на лидера на БСП:
Неравенството, бедността и доходите са най-големия проблем след здравната криза
Трябват три плана – здравен, икономически и социален
Ставам доброволец-санитар в COVID отделение. Реших го още на втория ми ден в болницата. Тези хора имат нужда от жива сила. Ще помагам за колкото време е необходимо. Това е човещина и вътрешна потребност. Така обясних мотивите си да стана доброволец в сутрешния блок на БНТ.
Напомних и за решението на парламентарната група на левицата, че след гласуването на алтернативния бюджет на БСП в Народното събраниер, 33-мата депутати-социалисти, изявили желание също да са доброволци, ще се включим на първа линия в подкрепа на преодоляването на кризата.
В първото си телевизионно интервю след като пребори КОВИД-19, разказах за преживяванията си след заразяването ми:
Лежах четири дни в болницата, но аз поисках по-рано да ме изпишат. Първите дни беше доста тежко. Всеки различно понася болестта, при мен беше по трудния начин. Първият ден, когато ме приеха абсолютно изненадващо, тъй като преди два дни си бях правила тест и бях отрицателна, но в този ден получих треска, температура и се задуших. След това в болницата преживях всички други съпътстващи неприятности от тази болест – страшно главоболие, много силни болки в корема, всичко те боли. Има и странични ефекти. Получих конюнктивит, отслабване на слуха. Болестта има влияние и върху вегетативната нервна система – не можеш да задържиш дори предмет в ръцете си. След като ме изписаха и продължих вкъщи лечението с антибиотици, получих бъбречна криза.
Лично видях умората у лекарите и медицинските сестри. Сестрите особено бяха много изтощени, защото бяха по-малко. Лекарите са на предела си, но всички бяха много организирани и всеотдайни в работата си.
В ефира на „Денят започва с Георги Любенов“ по БН разказах и за доброволческата инициатива на БСП: Организирахме се в три групи – депутати, които ще влезем в болници с COVID отделения, такива, които ще отидат в районите здравни инспекции, и такива, които ще отидат в социалните служби. Включиха се и нашите младежи от Младежкото обединение – над 50-60 досега.
Тримата депутати-лекари от БСП вече са в болниците на първа линия – двама в Свищов и един в Шумен. Работят всеотдайно, дават смени по 12 часа. След като гласуваме бюджета, и учителите ни в парламентарната група ще помагат в училищата, където има нужда.
Отново припомних, че при първата вълна през март и април БСП подкрепила правителството: Гласувахме заедно Закона за извънредното положение и всички мерки, но не спираме да критикуваме управлението на кризата. Кризата я има. От лична гледна точка виждам, че е сериозно предизвикателство. Но управлението на кризата продължава да е хаос. Изпуснаха кризата. Провалиха се в управленските решения. Изпуснаха летните месеци, когато трябваше да се подготви системат. След това управляващите прехвърлиха вземането на решенията от страх да не носят отговорност, като това създаде хаоса.
Правят това, защото мисленето им е грешно. Мисленето им е мандатно и да използват кризата така, че да се задържат до края на мандата. Целта е властта – как да използват кризата, за да спечелят следващите избори. Когато си поставиш такава грешна цел няма как да успееш. Трябва да е обратното. Не е достатъчно да ги критикуваме. Трябва да сме готови да предложим решения и ние ги имаме. Алтернативата е не да мислиш мандатно и с грижа за властта и как да я запазиш, а да мислиш държавнически и с грижа за хората, заяви пред водещия Георги Любенов.
Посочих стъпките, които би направила БСП за ефективна борба с кризата: Първо, още през юли бихме активирали Националния план за управление при пандемия от грип. Той е създаден през 2006 г., актуализиран е през 2017 година. Изключителен, професионален, подреден – с анализ във всеки регион каква е възрастовата структура на населението, каква е заболеваемостта, какви болници има. Всичко това можеше лятото да се подготви.
Второ, процесът трябва да се централизира при вземането на решенията и да се носи отговорност от правителството, а не да се създава този хаос. Трето: още тогава, а не сега да се подготвят болници само за Ковид, защото хората, които имат хронични заболявания не могат да се лекуват и Ковид е влязъл във всички болници и заразява цялата система.
Бихме осигурили безплатни тестове. Бихме приели държавна наредба, която да регламентира заплащането на лекарите и медицинските сестри. Трябва държавна политика за доходите на медиците, а не временни решения, които разделиха лекарите помежду им.
През лятото трябваше да се намали ДДС-то на лекарствата. Болниците не трябва да бъдат търговски дружества. Припомних и идеята ми да се направи електронно здравно досие на всеки човек – какви болести си прекарал, какъв е здравният му статус и какво лечение е прилагано.
Относно действията и думите на Борисов, поясних, че той не взима решения и прехвърля отговорността от страх от предстоящите избори и за изкарване на мандата, като сбърканата му цел води до грешни решения и до щета за хората:
Абсолютно неадекватно на реалността е личното му поведение. В тази криза народът страда, хора умират по стълбите на болниците, ти да качиш здравния министър и шефа на най-голямата спешна болница и да им показваш пътища и мантинели. Този човек е неадекватен на реалността.
Относно жалбата на БСП до Конституционния съд за включването на карантинирани депутати осигуряването на кворума в парламента, коментирах:
Вече има болни колеги, които се включват онлайн в Народното събрание. Дали е противоконституционно ще каже Конституционния съд. Ние обжалваме. По- важно от това как работи парламента, е какво работи.
Получаваме упреци от част от обществото защо БСП не си дава гласовете за кворум. ГЕРБ ни обвинява, че в тази криза не искаме да помагаме. Не искаме да са част от това управление, защото политиката им е с грижа за олигархията. Депутатите от ГЕРБ, Обединени патриоти, ВОЛЯ и отцепилите се от БСП приеха тези решения, не всички депутати.
Дадох няколко конкретни примера, които са лицето на тази власт: За една седмица приеха да се разреши застрояването на Черноморието. Разрешиха на държавните служители, участвали в бордове да получават бонуси отгоре на това, с което им увеличиха заплатите. Освободиха премиера да харчи безразборно извън бюджета и без разрешение на Народното събрание да харчи толкова, колкото реши. Промениха Закона за личната помощ, така че отнеха асистентите на хората с увреждания за събота, неделя и празниците и двойно увеличиха извънредния труд на работниците. Какво казват с тези си действия ГЕРБ, Обединени патриоти, ВОЛЯ и отцепилите се от БСП? Първо, кого защитават – олигарсите, групите, които застрояват Черноморието, големите интереси. Купуват си държавни служители за изборите, давайки им допълнително възнаграждения. Узаконяват авторитарната власт и разрушават парламентаризма, като за пореден път дават възможност на премиера да харчи предизборно извън закона. Кого удариха – хората с увреждания и работниците – най-слабите и уязвимите. БСП не може да бъде част от това. Четири години се борим срещу този модел. Нямат свян и морал дори в тази криза, когато народът е в много тежко положение. Вместо да са с грижа за хората, те са с грижа за олигархията.
През лятото трябваше да се направи анализ и три плана – здравен, икономически – за стабилизиране на икономиката, и социален за социалните групи.
В икономиката пак хаотично раздават предизборно пари без мисъл само там, където видят съпротива от някое от съсловията. Трябваше да се анализират петте най-важни сектора на икономиката, които осигуряват най-голяма част от БВП и върху тях да се съсредоточи държавната грижа, защото те ще я осигурят. Предлагаме в бюджета да има един държавен фонд, подобен на Плана „Юнкер“ – да кандидатстват малките и средни фирми и да им се дава помощ от държавен фонд за инвестиции. А малките и средните да получат и безвъзмездно помощ между 5 и 10 хиляди лева.
Определих неравенството, бедността и доходите като най-голям проблем на кризата след здравния. Там трябваше да се съсредоточат усилията и да се решат трайно.
Нашето предложение е преизчисляване на всички пенсии с нов коефициент. Това означава, че ще се повишат трайно пенсиите на всички пенсионери. При това нашето предложение струва 800 млн., а харчовете на правителството – 1,2 млрд. лева.
Дадох решение и за втората най-уязвима група – младите семейства с деца: Нашето предложение е въвеждане на семейно подоходно облагане. Това означава, че млади хора с деца, които са се осигурявали в последните 12 месеца ще плащат по-малко данък с 500 лева за дете. Това ще облекчи тези семейства дългосрочно.
Обясних и предложението плоският данък да отпадне и да се въведе прогресивен: Тук искам да разсея всички лъжи и манипулации на ГЕРБ. От това, което от БСП предлагаме, много голяма част от обществото ще плащат по-малки данъци. Прогресивният данък ще започне от месечен доход от 3900 лева нагоре. Това са 120 хиляди души в страната. Ако сме солидарно общество, особено в тази криза, е добре хората с по-високи доходи да помогнат на обществото, на бедните, слабите и уязвимите.
ГЕРБ лъжат и затова, че БСП предлага промяна в корпоративния данък. Не е вярно – този данък остава 10%.
На въпрос на водещия Георги Любенов дали излизането на няколко депутати е заплаха за БСП, отговорих:
Излизането на отцепниците от парламентарната ни група е плюс за БСП, не щета. Те се готвят да правят партия, но партия зачената в предателство, е обречена на провал. Тази част от колегите вътре в БСП, когато бяха, работиха за коалиция с ГЕРБ. Това беше задкулисието в БСП, срещу което четири години се боря. Сега вече излизайки става ясно, гласувайки с тях, подкрепяйки мнозинството, става ясно, че това е била целта им и вътре в БСП. Това е оздравителен процес и изчистване на задкулисието вътре в БСП. Коментирах и слуховете, че БСП ще се разцепи: Досега са напуснали 20 човека в цялата страна и са приети 2080 човека нови членове.
Истината, за която четири години говоря, лъсна. Имаше група в БСП, която искаше голяма коалиция с ГЕРБ за собствена облага, не с грижа за хората. По време на прекия избор за председател казах на нашите членове – вие не избирате мен, Жаблянов, Янков или Добрев – избирате накъде да върви БСП и държавата. Дали продължаваме битката с мафиотско-олигархичния модел, или ставаме част от него? Двама от отцепилите се депутати бяха кандидати за председател. Вие представяте ли си ако бяха избрани? Сега не 7-8 депутати щяха да подкрепят ГЕРБ, цялата партия щеше да бъде заведена на колене при ГЕРБ. Благодаря на социалистите, че проявиха разум.
Четири години БСП е автентично последователна в борбата с модела на управление. Като опозиция не се предадохме, не се продадохме. Предлагаха ни постове, всичко ни предлагаха, за да не сме опозиция на този модел, за да бъдем част от статуквото, да си раздадем едни постове и едни пари. Не го позволихме. Четири години се борим да изградим алтернативата. Е, имаме я. Нашият план за управление – „Визия за България“ е готов и е на масата за обсъждане. Четири години сме последователни, категоричност и неотстъпчивост. Затова се борим, народът ще реши.
За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук