Корнелия Нинова
на снимката: Корнелия Нинова - председател на БСП

Днес, преди започването на парламентарния контрол в Народното събрание, Корнелия Нинова посрещна Борисов с остра декларация от името на БСП, в която разкритикува правителството му и съпровождащата го корупция. ДЕБАТИ.БГ пуска цялото изказване на Нинова.

В последните седмици ни заливат няколко скандала и тревоги. Скандал с начина на провеждане на изборите, с водния режим в редица градове, проблеми в здравната система, напрежение около решение за болничните листове, корупционните скандали не спират. ОТ 288 къщи за гости само 23 се оказват изрядни. Ще се окаже, че и тези, които са се осигурявали за 2 пенсии, ще получат по-малко, отколкото една. Всичко това буди тревоги  и поставя въпроси. Първият е за управлението на държавата. Една криза се потушава с друга, прехвърля се отговорността на другите, на лошите от опозицията, които искат да счупят държавата. Кризите не се решават, а се замитат.

Кризата с водата. Вчера Ваши министри ни съобщиха, че 320 000 бедстват във воден режим. Но по-странно е поведението им, което говори много за Вашето управление. Вчера министър каза, ще цитирам: „Ще дам обобщена информация  по отношение на водната криза в община Перник, а вчера разбрах от медиите не само в община Перник, а и в други райони в страната, където в момента имаме нарушен режим на водоподаване.” Господин премиер Ваши министри разбират от медиите, че 320 000 българи бедстват. Министърът на регионалното развитие, който отговаря за това, е в отпуск и не намира за нужно да го прекъсне въпреки тези 320 000 бедстващи, областният управител не знаел за какво става дума, не знаел, че той отговаря за това.  Ще ви припомня, че когато стана течът в НАП, тогава директорът на НАП каза, че е взел най-трудното решение, да не си прекрати отпуската, въпреки кризата в НАП. Господин премиер, Вие министър-председател на държавата ли сте или управител на летен лагер за отпуски и почивки на калинки в администрацията.

Втора криза – със здравеопазването. Смъртните случаи в последните седмици показаха още веднъж, че здравната система е в колапс. Колкото и пари да наливаме там, докато не променим модела на здравеопазване, резултатите ще са тези. Самият Вие го казахте вчера. Постоянно даваме пари, а резултатът е почернени хора и родители, но и там некомпетентността и нежеланието за промените в системата води до този резултат. И пак въпросът е същият: Къде са парите на хората от здравните осигуровки. Може ли цял живот да се осигуряваш и когато ти се наложи да се лекуваш, да умираш по пътищата на България?

Кризата с болничните листове. Неспособността да се справите със злоупотребите и с фалшивите болнични листове Ви доведе да посегнете на основни трудови права на хора, които също цял живот са си плащали осигуровки. Сега, когато се разболеят, не могат да си получат обезщетението. И тук въпросът е къде са парите на тези хора, които са си внасяли обезщетение.

Четвърто, пенсионната криза. Ще окаже, че осигуряващите се за 2 пенсии, ще получат по-малко, отколкото една. Но по-лошото, няма ги парите в Сребърния фонд. Трябваше 2019г. да са 10 млрд., а са 3 млрд. лева. Къде са парите на хората?

Всички тези пари ще ви отговоря, изтекоха в нечии джобове. Ето Ви пример от последната седмица. От 288 къщи за гости по Ваша проверка 23 само са изрядни. От 288 – само 23, а другите – кражби и корупция, по време на управление на ГЕРБ. БФС с 2 милиона от държавния бюджет си поръчали униформи в Афганистан, във фирма фантом, в размирния район.  2 милиона от държавния бюджет.

И така изводът: Цели системи се разпадат по 2 причини – Вие сте некомпетентни да управлявате, некомпетентни да контролирате процесите, а корупцията е Ваша емблема. Бих искала да кажа и няколко думи към премиера. Как реагирате вече 10 години – играете танго 2 напред едно назад. Така беше с болничните миналата седмица. Така беше с тежките случаи в здравеопазването, не искам да злоупотребявам с тях.  Отстраняване временно на директори като че ли това ще реши проблеми. След 2-3 седмици ще ги върнете тихомълком, като отмине напрежението. Сутрин – едно, вечер – друго. Така не се управлява държава, напред-назад. Уволнявате светкавично, за да потушите напрежението, но проблемите остават и се задълбочават. Следващата калинка продължава по старо му до новата криза и пак оставка и пак същото. Даже повече. И така 10 години танго на премиера, 10 години разпад на системите в държавата. Не можете да избягате от личната си отговорност с оставки и да я прехвърляте на Слънцето, на лошата опозиция и други причини, защото управлявате вече 10 години. Всички грешки на предишните имахте време да ги коригирате. Самозабравянето, чувството за безнаказаност.

Хвалите се, че увеличавате минималната пенсия на 250лв., при праг на бедност 360лв. Тоест казвате на тези хора: Няма да можете да живеете.  Чухте ли, че социалните работници се вдигат на протест, защото нямат течаща вода в помещенията и защото заплатата им е 500лв. Защото си купуват билетите за градския транспорт сами, за да стигнат до своите клиенти.

На фона на всичко това тази бодряческа реакция тук, е абсолютно неадекватна на реалния живот в страната. Реалната картина за нас е разпад на здравето, на пенсионната и социалната система, 10 години некомпетентност, безсилие сега да се решат въпросите, продължаващи кражби, самозабравяне и арогантност на властта.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!