коронавирус, мерки
на снимката: лекари от ковидотделение в Белгия танцуват

След повече от три месеца страх, тревоги, ежедневно броене на трупове и социална изолация, коронавирусът сякаш започва да затихва. Дори и в най-засегнатите държави по света.

  • ИТАЛИЯ

Италия е една от най-силно ударените европейски държави от коронавируса, поне според официалните статистики. За първи път от три месеца броят на починалите от COVID-19 е двуцифрен, или по-точно 87 за денонощието.

Новите случаи за едно денонощие са намалели до 516, съобщи службата за гражданска защита, цитирана от Ройтерс.

Общият брой на смъртните случаи в страната, откакто се разбра за разпространението на вируса на нейна територия на 21 февруари, сега е 33 229. По този показател Италия се нарежда на трето място в света след САЩ и Великобритания.

Област Марке каза, че е намалила общия брой на починалите с 11, тъй като тези случаи не са били причинени от коронавирус.

Потвърдените случаи на заразяване в Италия са 232 248, което нарежда страната на шесто място в света след САЩ, Бразилия, Русия, Испания и Великобритания.
Броят на хората, регистрирани като заразени към момента, е намалял от 47 986 вчера на 46 175 днес.

В интензивно отделение към днешна дата е имало 475 души в сравнение с 489 вчера, което свидетелства за запазване на продължителния спад.

  • ВЕЛИКОБРИТАНИЯ

324 души са починали във Великобритания от Ковид-19 през последното денонощие, съобщи министърът на финансите Риши Сунак, цитиран от Ройтерс.

Общият брой на смъртните случаи от Ковид-19 във Великобритания вече е 38 161. Страната е на второ място в мрачната статистика след Съединените щати.

С предполагаемите смъртни случаи от Ковид-19 се смята, че броят на починалите от заболяването във Великобритания надхвърля 48 000, отбелязва Ройтерс.

През последното денонощие в страната са били регистрирани 2093 заразени с коронавируса. С това общият брой на потвърдените случаи във Великобритания е достигнал 271 220. По този показател страната е пета след Съединените щати, Бразилия, Русия и Испания.

  • ИСПАНИЯ

Испанското министерство на здравеопазването съобщи днес, че броят на починалите е достигнал 27 121. За последното денонощие смъртните случаи са само 2, предаде Ройтерс.

За последната седмица се съобщава за общо 39 починали – значително по-малко, отколкото по време на пика на епидемията.

С коронавируса в Испания са били диагностицирани общо 238 564 човека. През последното денонощие новите случаи са 187, съобщи испанското здравно министерство.

Испания е на четвърто място сред държавите по брой случаи и на пето по починали от коронавируса.

  • САЩ

Броят на жертвите на коронавируса в щата Ню Йорк през изтеклото денонощие постави рекорд – смъртните случаи бяха само 67, заяви губернаторът Андрю Куомо.

Първоначално ситуацията в този щат беше много по-тежка, отколкото в други щати и средно за денонощие умираха повече от 700 души, а в болниците приемаха над 3 000 пациенти.

По думите на губернатора, броят на хоспитализираните намалява, както и новозаразените случаи.

Досега в щата от коронавирус са починали 24 619 души.

По данни на университета „Джон Хопкинс” в САЩ са регистрирани повече от 1,7 милиона заразени, като над 101 000 са смъртните случаи, а броят на оздравелите е повече от 399 000 човека.

  • БРАЗИЛИЯ

Случаите в Бразилия сериозно се увеличават през последните дни. Страната е гъсто заселена, а не е тайна, че мизерията там е огромна. Над 1 180 са починали вчера там, а новите случаи са над 30 000.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!