Ухан, коронавирус, лаборатория
Ново огнище на коронавирус бе открито в Ухан

Районът Душинху в Ухан, където през последните 24 часа са открити нови случаи на коронавирусна инфекция COVID-19, бе отново признат за зона със среден риск на заразяване, се казва в съобщение на областната администрация. След като от 4-и април насам нямаше съобщения за нови заразени, районът беше признат за зона с нисък риск на 18 април, а последният пациент с коронавирусна инфекция беше изписан от болница Ухан на 26 април.

В неделя Държавният комитет по здравеопазване на Китай съобщи, че през последните 24 часа в Ухан е открит нов случай на инфекция, както и 16 безсимптомни случая в 9 различни района.

„Провинция Хубей съобщи на 10 май за един случай на заразен с коронавирус. В съответствие с държавните стандарти за определяне на нивото на епидемиологичната ситуация и според експерти нивото на заплаха от район Душинху в Ухан бе повишено от ниско до средно. Всички други райони и градове на провинция Хубей „все още са райони с ниска заплаха“, се казва в изявлението.

Според класификацията нискорисковите зони са тези, при които изобщо не са открити потвърдени случаи на коронавирус или не са регистрирани нови случаи в продължение на 14 последователни дни.

Зоните със средно ниво на риск са тези, при които има потвърдени случаи през последните 14 дни, но общият им брой за две седмици не надвишава 50, или ако са открити повече от 50 случая за 14 дни, но групови и масови инфекции не са регистрирани.

Ако за 14 дни са регистрирани повече от 50 случая, включително групови инфекции, такива райони, градове и региони се считат за зони с висока степен на риск.

По време на епидемията в Хубей бяха открити 68 129 случая на инфекция (50 334 от тях в Ухан), 63 616 са се възстановили (46 464 – в Ухан), 4 512 са умрели (3 869 в Ухан). В момента 616 асимптоматични носители на вируса остават под лекарско наблюдение в целия Хубей.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!