Рамуш Харадинай
министър-председателят на Косово Рамуш Харадинай

Косово е готово да се помири със Сърбия срещу признаването от страна на Белград на независимостта му. Това обяви в неделя министър-председателят на Косово Рамуш Харадинай.

„Признаване (…) какво може да даде Косово за постигането на това споразумение? Помирение, тъй като ние нямаме какво повече да дадем. Помирението – това не е малко, това означава, че ще забравим нашата болка, нашите загинали, щетите, жертвите на сексуално насилие, унищожената и ограбена икономика. И когато се помирим, ще дадем много, много повече отколкото някой може да даде“, каза Харадинай, цитиран от белградския кореспондент на ТАСС.

От сръбска страна министърът на отбраната Александър Вулин заяви в отговор на Харадинай:

„Отначало вие изнасилвахте и убивахте жени и деца, палехте села, грабехте имущество, убивахте войници и полицаи. Изгонихте 250 хиляди души от домовете им, унищожихте десетки църкви и манастири, нарушихте всяко от обещанията, които дадохте по време на Брюкселските договорености. А сега искате Сърбия да приеме всичко това, да признае и да още да иска помирение за конфликт, който не искаше и не е започвала?“.

От началото на май в Косово са регистрирани над десет акта на насилие срещу сръбско население, включително нападения срещу домове и медицински пунктове, кражба на добитък, пребивания. През последната седмица са регистрирани редица особено резонансни нападения от страна на косовски албанци, припомня агенцията.

В сряда вечерта трима жители на Косово етнически сърби, сред които жена, бебе на шест месеца и 14-годишно дете, са били нападнати от косовски албанци в в село Старо Грацко. Извиканата на мястото полиция употребила сълзотворен газ срещу сръбската жена и двете ѝ деца, те са получили силни изгаряния на очите.

Преди това – на 28 май, косовски албанци хвърляха камъни по сръбски поклонници, дошли да се поклонят в полуразрушената черква „Св. Троица“ в село Петрич. В четвъртък група косовски албанци са блокирали на пътя автомобил на православен свещеник, в който той пътувал със семейството си и го нападнали заради водената по-рано от него служба в село Петрич.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!