Димитър Ковачевски

След като вчера в Северна Македоняи българска делегация присъства на откриването на български културен център „Иван Михайлов“ в Битоля, днес македонският премиер Димитър Ковачевски призова българските власти да разрешат откриването на културен център за македонците в България.

Ковачевски изтъкна, че Иван Михайлов е противоречива историческа личност, която в РСМ различните хора приемат по различен начин. Но тъй като се отнася за гражданска инициатива, съгласно Европейската конвенция за правата на човека, тя не подлежи на държавен контрол.

„В РСМ всеки гражданин има право да изразява свободно своята етническа, религиозна, идеологическа принадлежност“, каза Ковачевски по повод на откриването на Българския културен център „Иван Михайлов“ вчера в Битоля.

Той подчерта, че „неговото правителство ще продължава да спазва този подход, защото той е техен принцип и като държава, и като общество“.

„В същото време правителството на РСМ, както и обществеността чака деня, когато при нашите съседи ще дойде времето и там гражданите, които имат македонско самосъзнание, да могат по такъв свободен начин да изразяват своите убеждения“, каза още Ковачевски.

Припомнчме, че по време на вчерашното посещение имаше два организирани протеста, скандирани и плакати, в които България беше наричана „нео-нацистка“, „фашистка“ държава, чиито „ръце са оцапани с кръв“. Единият от протестите беше на представена парламентарно партия.

Още новини от Европа – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук