дигитално качество компютър таблет

Ударът на Covid понасят най-тежко културата, спорта и развлеченията, но има дигитален бум. Данните са от годишното изследване на Института за пазарна икономика за социално-икономическото развитие на регионите.

Големите икономически различия между регионите остават и във втората година на пандемията. Страната все още не може да възстанови загубите в туризма, а външните инвестиции са ограничени.

София остава доминираща в икономическото развитие на страната с повече от 50 милиарда лева брутен вътрешен продукт. Следващите два икономически центъра – Пловдив и Варна, отстъпват значително назад с по-малко от 10 милиарда лева принос в икономиката. В същото време Covid-19 се превръща в третата по ред причина за смъртност у нас след сърдечно-съдовите и онкологичните заболявания.

Столицата концентрира вече 43% от произведения брутен вътрешен продукт в страната. Икономиката на София е силно доминирана от услугите, които носят близо 87% от добавената стойност.

До настъпването на пандемията механичният прираст на населението отличаваше силните икономически центрове, които успяват да привличат млади и активни хора, и там се забелязваше подем. През 2020 г. обаче настъпи промяна, породена от пандемията и наложените ограничителни мерки, се посочва в доклада.

В годината на пандемията областните центрове губят население, докато периферните общини регистрират приток на жители. Дългосрочните демографски тенденции обаче остават непроменени, като силните икономически центрове са в най-добра позиция да привличат млади и активни хора.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!