Росен Христов
На снимката: Росен Христов.

Президентът Румен Радев насрочва предсрочните парламентарни избори за 2 октомври, стана ясно днес. Разбрахме още и състава на третия пореден за последната година служебен кабинет на Радев. Като министър на енергетиката ще бъде назначен Росен Христов. От него ще зависи дали България ще преговаря за нов договор за доставка на природен газ с „Газпром“ и дали ще успее да финализира договора да доставка на седем карго кораба с втечнен природен газ с американска компания.

Според биографичната справка, предоставено от прессекретариата на държавния глава, Росен Христов е магистър по международни икономически отношения от Калифорнийския университет в САЩ. Има многогодишен опит в енергетиката, заемайки високи отговорни позиции в международни компании. Международно признат специалист по придобивания и реструктуриране на предприятия, решаване на кризисни ситуации, стратегии и развитие.

Работил е за италианската енергийна компания „Енел“, отговаряйки за реструктурирането и интеграцията на придобитите мащабни енергийни дъщерни компании в Гърция, Франция и Русия. След това е регионален директор за Източна Европа и Латинска Америка в нидерландската компания за ремонт и поддръжка на енергийни активи „Дицман“ и ръководи придобиването на „Енергоремонт Холдинг“ в България, на която става по-късно председател на управителния съвет.

В последните години се занимава с инвестиции в стартиращи компании с фокус върху зелените технологии. Говори свободно 4 езика и е член на МЕНСА, казват още от администрацията на президента Радев.

Седемте карго кораба с втечнен газ

В последните дни на кабинета „Петков“ стана ясно, че България е предложила сключване на договор за доставка на седем карго кораба с втечнен газ. Разтоварването на първия кораб вече е договорено. Тази година трябва да получим три кораба, през следващата – още четири.

„Условията за получаване на тези количества е следващия месец служебното правителство и служебното Министерство на енергетиката да осигури необходимата инфраструктура от Гърция и Турция“, заяви премиерът в оставка Кирил Петков преди последното заседание на неговия кабинет.

Виж повече – ТУК

По думите му с този договор правителството решава „съществена част от задачата за осигуряване на енергийната сигурност и улеснява следващото правителство да довърши започнатото“.

„Общата стойност на офертата за първите три карга е с 30 долара по-ниска от европейската цена“, заяви пък министърът на енергетиката в оставка Александър Николов. Става дума за трите карго кораба, които следва да бъдат доставени до края на годината.

След назначаването си за служебен министър на енергетиката, Румен Христов ще има време на 19 август да реши дали България ще финализира сделката, стана ясно още от думите на Петков и Николов. Христов ще трябва да реши и дали България да преговаря с „Газпром“ за нов договор.

Въпросните преговори с „Газпром“, които едностранно спряха газа за България, със сигурност ще предизвикат протести. Някои граждански организации вече заявиха това. Предстои да разберем какви ще са първите стъпки на Росен Христов като енергиен министър.

Още вътрешнополитически новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук