Гоце Делчев
Гоце Делчев

Наближава да отбележим 151-годишнината от рождението на легендарния наш революционер Гоце Делчев. По този повод напрежението между Скопие и София нарастна. Тръгна се от заседание на Съвета за сигурност на Република Северна Македония, където президентът Стево Пендаровски призова да се забрани на „български евродепутат и други лица“ да влизат в страната за честванията на 4 февруари. Заради опасността от сблъсъци по време на тържествата служебният вътрешен министър Иван Демерджиев и председателят на ДАНС Пламен Тончев заминават идната седмица за Скопие. Там се пазят костите на войводата. Но защо не са в България, кой и кога ги подари на РСМ? 

Отговора дава историята. През март 1903 г. Гоце Делчев, един от ръководителите на Вътрешната македоно-одринска революционна организация,  и неговите четници взривяват моста на река Ангиста на железопътната линия „Солун–Одрин”. В началото на май на път за среща с водачите на Серския революционен окръг, те попадат под турска обсада край с. Баница, Серска област. На 3-и срещу 4 май 1903 г. Гоце Делчев е убит.

Тленните му останки първоначално са изпратени в близкия град Серес, за да бъдат разпознати. Впоследствие са положени в общ гроб в двора на църквата в с. Баница. Три години по-късно са прибрани под престола на църквата, където престояват около десетина години. След опожаряването на храма един от съратниците на Гоце Делчев – Михаил Чаков, успява да ги запази в дома си в Ксанти. После ги пренася в Пловдив. Цели 6 г. сандъчето с костите на легендарния войвода остава скрито в дома на Чаков, преди да бъде изнесено за преклонение в църквата „Св. Неделя“ в София.

Там са оставени за съхранение редом с тленните останки на Георги С. Раковски. Но това не е последният им дом. Сандъчето е пренесено в канцелариите на дружество „Илинден“, където остава 23 г. И това място обаче не е последно за костите на Гоце Делчев. През 1946 г. под натиска на Сталин и Съветския съюз управляващата у нас БКП без уговорки подарява реликвата на сърбокомунистите, които впрочем и до днес управляват Македония.

Югославските комунистически власти използват Гоце Делчев като един от символите на изграждащата се нова македонска нация.

Костите на големия революционер са положени в каменен саркофаг в двора на църквата „Свети Спас“ в историческата стара част на Скопие, пред които може да се преклоним и днес.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук