пари
Прасе-касичка.

Характерно за настоящото служебно правителство на Румен Радев е да плаши хората с несъществуващи кризи. То започна управлението си с черни прогнози за ледена зима, проблеми с енергетиката и станалият вече нарицателен термин „хаос и разруха“. По-голямата част от членовете му, начело с президента, не спираха да повтарят колко зле е положението. За щастие, всичките им тези впоследствие бяха опровергани. Вчера обаче, излезе нов епизод от сагата за „черното бъдеще на страната ни“, след като в медиите изтече доклад на Министерството на финансите, според който България е заплашена от фалит и има сериозен проблем за поддържането на фискалната стабилност. В доклада се твърди още, че може да се стигне до свръхдефицит и да се наложи заем от МВФ.

На тези твърдения веднага отговори бившият финансов министър Асен Василев:

„Днес служебният кабинет пак започна да плаши българските граждани. Това, което се случва в момента, е една политическа манипулация. Един прост въпрос. Фискалният резерв към края на февруари 2021г., последните месеци на правителството на ГЕРБ по това време, беше 8 милиарда и 800 милиона. Фискалният резерв към момента е 16 милиарда и 400 милиона – с почти 8 милиарда повече. Как точно фалира държавата? Както съм казвал и друг път тези, които се опитват да ви изплашат с фалит на държавата се опитват да ви откраднат парите.“

В доклада на финансовото ни министерство се споменава за възможна промяна на курса на българския лев към еврото, заради текущото състояние на държавните финанси. БНБ също опроверга министерството:

„Няма причина за промяна на съществуващия курс на лева към еврото, а подобни твърдения са „некомпетентни и безотговорни. Международните резерви на БНБ са на най-високото си ниво за последните 30 г.“ , заявиха от Българската народна банка.

Не само че има огромна разлика между твърденията на Министерство на финансите и реалността, ами 2022г. се оказа една от най-добрите години в новата ни стопанска история, твърди икономистът Лъчезар Богданов (ИПИ). За цялата 2022 година износът на стоки достига 94,4 млрд. лева или ръст от 37,9% спрямо 2021 г. БВП нараства с 3,4% в реално изражение в сравнение с 2021 г. Крайното потребление отчита реален растеж от 5,2% в сравнение с 2021 г., а това на домакинствата – 4,7%. Реалното увеличение на износа е 8,3%. През декември 2022 г., и за цялата година, реалният индекс на производство в преработващата промишленост е най-висок в цялата нова стопанска история.

През 2022 г. пенсиите се увеличават чувствително, а средната работна заплата успява да отбележи по-висок от инфлацията ръст – 16,6% през последното тримесечие на годишна база. Това по предварителни данни е най-високият номинален ръст в ЕС.

След бурните обществени реакции дори служебният министър на финансите Росица Велкова се принуди да мине в обяснителен режим, като каза, че това са само два сценария, разработени от Министерство на финансите по повод дългосрочната бюджетна прогноза.

Припомняме, че точно преди предишните извънредни избори през октомври, отново служебното правителство, президентът и разни експерти, имащи в биографиите си руски или съветски генезис, ни убеждаваха, че България не може без руски газ. И то ни убеждаваха в степен на такава интензивност, че почти им повярвахме. Тези внушения създадоха огромно напрежение в нашето общество и успяха да повлияят на изборите, тъй като обвинението беше, че правителството на Кирил Петков е спряло газа от Русия, въпреки, че фактите са от ясни – по-ясни. Всички знаят, как Русия ни врътна кранчето. Накрая въпросните твърдения се оказаха напълно неверни, защото не само оцеляхме без руски газ, но в момента той е на цена от преди началото на войната в Украйна. Въпреки това целта беше постигната – „Продължаваме промяната“ не спечелиха изборите, 48-то НС не можа да сформира правителство, а Радев и служебният кабинет си осигуриха още няколко месеца власт, за да „спасяват“ държавата от измислените от тях кризи.

Новата поредна „заплаха“ за страната ни идва в много удобно време, отново по време на предизборна кампания. Историята се повтаря, само наративът е друг. И отново виновно се оказва правителството на Кирил Петков, което вече почти 8 месеца не е на власт.

Кой цели да спечели от насаждането на страх за криза върху кризата е ясно. Какво цели също. Но нужно ли е политическите амбиции да се постигат чрез манипулации и внушения, играещи си със страха на хората?

Още актуални коментари – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук