Ангела Меркел
на снимката: канцлерът на Германия Ангела Меркел

Министърът на външните работи на Германия в периода 2017-2018 година Зигмар Габриел изрази надежда, че канцлерът Ангела Меркел ще напусне поста си още през пролетта на следващата година.

„Напълно е възможно отказът на Меркел от председателския пост в ХДС да е едва първата стъпка по посока коалиция ХДС/ХСС, СДП и „Зелените“, и оставката ѝ от поста канцлер“, отбелязва Габриел в публикация във вестник „Цайт“.

Според него за целта Меркел трябва да се оттегли през май 2019 година.

„Дойче веле” коментира, че един от потенциалните заместници на Меркел като председател на ХДС е бившият лидер на парламентарната група на консерваторите в Бундестага, отдавнашният противник на канцлера Фридрих Мерц.

„В момента 62-годишният Фридрих Мерц не играе забележима роля в германската политика. Но не винаги е било така. Имаше време, когато той беше смятан за не по-малък политически талант от самата Меркел. Големи надежди на него възлагаше патриархът на консерваторите, настоящият председател на Бундестага Волфганг Шойбле. Едно време, когато на самия него му се наложи, да се оттегли от поста председател на ХДС и на парламентарната група, Шойбле се погрижи да раздели тези две длъжности между Меркел и Мерц. Меркел оглави партията, Мерц – обединената парламентарна група на консерваторите в Бундестага”, коментира „Дойче веле”.

Немският журналист Кристоф фон Маршал от своя страна написа във вестник „Der Tagesspiegel”, че единствено Русия би имала интерес от оттеглянето на Меркел.

Според него канцлерът се радва на огромна популярност в цял свят и заради нея Германия е възприемана като надежден партньор при регулирането на различни конфликти.

„Краят на политическата кариера на канцлера се посреща не с чувство на облекчение, а с безпокойство”, отбелязва авторът. „Меркел умее да помирява и спокойно да общува с разбеснели се политици и по този начин да спомага за разрешаване на най-различни европейски кризи”, коментира още той.

Според фон Маршал единствено в Русия са доволни от оттеглянето на немския канцлер, тъй като именно Меркел обединяваше цяла Европа по въпроса за антируските санкции. Тя олицетворява Минските договорености.

Припомняме, че в понеделник канцлерът на Германия Ангела Меркел заяви, че няма да се кандидатира отново за поста, след изтичането на настоящия ѝ мандат през 2021 година.

Тя не възнамерява да се кандидатира за депутат, а на конгреса през декември на нейния Християндемократически съюз няма да се състезава за лидерския пост.

Меркел оглавява Християндемократическия съюз /ХДС/ без прекъсване 18 години – от 2000 година, а е канцлер на Германия от 2005-та.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!