Делото на известният ни бивш футболен национал срещу „УниКредит“ тръгна и спря. Причината е пълният хаос с платежната документация, главна роля в който изглежда че има прокуратурата. В процеса по гражданското дело липсват 450 документа за банкови операции, без които експертите не могат да се произнесат и съдът намира за невъзможно да продължи. Тъй като част от тях от 2 години са в прокуратурата, която разследва случая и още изглежда доникъде с него, се стигна до абсурдната ситуация, в която именно разследването довежда до възпрепятстване на дело.

Според Мартин Петров в рамките на 10 години личната му банкерка Ирина Аткова е източила около 3,8 милиона лева от сметките му. Нещо повече – 9 месеца тя е държала футболиста в заблуда, че още е служител на „УниКредит“, въпреки че е била уволнена. Тя обаче е продължила да праща на Петров извлечения, оформени като тези от банката. Тъй като при такива трансфери се изисква не само нейния подпис, защитата смята, че става дума за организирана престъпна група. Адвокатът на Петров, Тодор Табаков, заяви, че Аткова не може да направи всичко това без знание на по-високопоставени служители на банката.

От „УниКредит“ отричат измамата и твърдят, че плащанията са правени по нормалния ред. самата Аткова е в неизвестност, откакто се разчу за случая.

През 2017 година спортистът е подал сигнал до прокуратурата и, както се оказва сега, това довежда до трудности по делото, защо прокуратурата е иззела част от документацията и досега не се знае какъв е резултатът от разследването. По думите на съдията по делото Стефан Кюркчиев, разследването не е изпратило информация до съда, въпреки че той е изпращал писмо два пъти.

Сега нито адвокатите на защитата, нито банката разполагат с платежните документи, които са 456 на брой от общо 13 сметки. Една част от тях вече са унищожени, тъй като е изтекъл срокът за съхранението им, а другите са блокирани в прокуратурата.

Очаквано на делото не се яви и ответницата Ирина Аткова, която да отговори на въпроси.

При това положение съдия Кюркчиев отбеляза, че дори и да призове експерти, те няма да има с какво да работят, по думите му те не могат „да гадаят документите“. Съдът не може да ги изисква, както и да претърсва или изземва – това е в правомощията на прокуратурата, подчерта той. Освен това съдът не може да издирва Аткова.

Съдията спря делото до приключване на разследването, което не е ясно кога ще се случи. Другата възможност е прекратяване на разследването. Кюркчиев подчерта, че решението му може да бъде обжалвано и ако по-горната инстанция го отмени, той ще бъде длъжен да продължи, но пак няма да има какво да се предложи на експертите за оценка.

„Изясняването на обективната истина е сериозно затруднено“ – констатира съдията.

Делото затъва, а известният ни национал така и не напредва в изясняването на съдбата на парите си. Ясно е, че един от основните въпроси, на които трябва да се отговори, е дали измамата е могла да бъде осъществена от Аткова самостоятелно, или става дума за ОПГ, както твърди защитата.

По всичко личи, че възловата роля в разплитането на случая се пада на прокуратурата, но не по начина, по който бихме очаквали, а именно – чрез осъществяване на разкрития. Забавянето и неяснотата по напредъка на разследването в случая очевидно вредят на потърпевшия.

Парите на Мартин Петров все още са в неизвестност, а в обществото неминуемо ще се прокраднат опасения какво може да се случи на обикновения гражданин, щом такава абсурдна ситуация може да сполети популярна личност като футболния ни национал.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!