евакуация, Мариупол

От украинския пристанищен град Мариупол, който е обсаден от руските сили, постъпват противоречиви сведения за задействането на хуманитарния коридор и извеждането на цивилното население.

Длъжностни лица на града заявиха, че руските сили забавят евакуацията на цивилното население и нарушават примирието.

„Поради факта, че руската страна не се придържа към прекратяването на огъня и продължава да обстрелва както самия Мариупол, така и околностите му и от съображения за сигурност, евакуацията на цивилното население е отложена“, заявиха градските власти.

В 450-хилядния град Мариупол на Азовско море евакуацията трябваше да започне в 09:00 местно време, след като руските сили се съгласиха за прекратяване на огъня, за да позволят на цивилните да напуснат бойните действия.

„Молим всички мариуполци да се разпръснат и да се насочат към места, където могат да се подслонят. Повече информация за евакуацията ще бъде публикувана скоро. В момента се водят преговори с Русия за прекратяване на огъня и осигуряване на безопасен хуманитарен коридор“, се добавя в изявлението.

На свой ред от руското министерство на отбраната съобщиха, че украински части възпират опитите на хора да напуснат по хуманитарните коридори към Русия от града, а също от Волноваха, Харков и Суми. От обявените 200 000 бежанци от Мариупол и 15 000 от Волноваха никой не пристигна в отворените хуманитарни коридори, докато Русия изпълни всички условия на украинската страна за гарантиране на сигурността в Мариупол и Волноваха, съобщиха от министерството.

Всичко за войната в Украйна – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук