Бюджет

В последните дни се разрази спор по интересна тема – колко точно са средствата в държавния резерв на страната ни към момента. Появиха се всякакви твърдения, подклаждани предимно от опозицията и коалиционна партия „Има такъв народ“, която се оказа обидена, заради отказа да изберат нейния кандидат за поста управител на БНБ Любомир Каримански.

Ден след като Любомир Каримански не беше избран за шеф на БНБ, той нападна управлението във фейсбук страницата си, като изтъкна моментния спад във фискалния резерв. Постът е придружен от няколко фотокопия от отчетите на БНБ за седмичните баланси на управление „Емисионно“. На тях е оградена графата „Задължения към правителството и бюджетни организации“ и са публикувани отчетите от 3 дати. На 25 февруари във фискалния резерв имам малко над 9 млрд. лв., на 1 април тази сума е вече 6,1 млрд.лв, а на 8 април тя е само 4,7 млрд.лв.

Огънят продължиха да подклаждат, както от опозицията, така и от ИТН.

Депутатът от ГЕРБ Радомир Чолаков обяви преди два дни, че държавният резерв към момента е под санитарния минимум, но не каза откъде има данни за това.

„Държавата се срина за една година и това са факти“, каза Чолаков в ефира на Нова тв.

А зам.-министърът на енергетиката от квотата на ИТН Пламен Данаилов написа в профила си във Фейсбук:

„Фискалният резерв към 08.04.2022 г. бе в размер на 4,7 млрд. лева. … Общо стойността на различните фондове в структурата на фискалния резерв е около и малко над 10 млрд. лева. Сами може да пресметнете разликата от около 5 млрд. лева. Какво е наложило и за какво са били разходвани толкова много средства от фискалния резерв всички ние се надяваме да ни бъде прозрачно представено“.

Каква е истината?

Фискалният резерв на страната в момента е над 8 млрд. лева, обяви финансовият министър Асен Василев в ефира на БНР, в отговор на горепосочените твърдения. Той обясни, че са били направени изплащания по емисия „Външен дълг“ за 2.7 млрд. лева. След това обаче влезли данъци и сметката се вдигнала.

„Така че има движения. България е разпределила почти 4 млрд. лева към фирмите. Има санитарен минимум, който е 4.5 млрд. лева и под който не сме падали“ – категоричен бе Василев.

Думите му се потвърдиха и от БНБ, която нa 15 aпpил oтчeтe фискална нaличнocт oт 8 281 млн. лeвa. Това е c 3 524 млн. лeвa пoвeчe в cpaвнeниe c нивoтo cи oтпpeди ceдмицa.

Трябва да се отбележи, че само преди няколко седмици правителството изплати стар дълг в размер на 2,7 милиарда лева, изтеглен по времето на последното правителство на Бойко Борисов. Това е една от причините за спада на фискалния резерв. Друга възможна причина е непредвидените помощи, които се отпускат от правителството на бизнеса и гражданите във връзка с повишените енергийни разходи. Като макар да беше изтеглен нов 1 милиард лева дълг, вероятно е той да не е бил достатъчен да се покрият всички разходи по различните помощи.

Друг фактор и вид манипулация от страна на Каримански е фактът, че първата снимка, публикувана в профила му е от края на месеца, а другите две от началото. В началото на всеки месец фискалният резерв спада поради изплащането на пенсиите и други разходи, след което в края на месеца отново се увеличава, тъй като до тогава има парични постъпления.

Официално нивото на фискалния резерв за месец април ще бъде обявено в края на месеца, когато тези процеси ще бъдат урегулирани. Последно данни за това какво е нивото на фискалния резерв са публикувани от правителството в края на февруари. Такива за месец март все още няма, а тези за месец април ще излязат в края на месец май, когато ще можем да разберем как действително изглежда цялостната картината.

Изводът е, че пари има, а нивото на фискалния ни резерв дори не е близо до минимума. Няма никаква драма, в която се опитват да ни убедят определен кръг лица, силно заинтересувани от смяната на политическата обстановка в страната и разклащането на сегашното правителство.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук