Илиян Василев
Илиян Василев

ГЕРБ отново в режим кризисен пиар – и спасението на редник Борисов. Акцията на Кьовеши отново върна темата корупция в центъра на политическия дебат у нас и няма мърдане от там.

Опитът да се подмени темата корупция с темата инфлация е жалък.
ГЕРБ трябва да изберат по кой път да тръгнат и кои некомпрометирани лица да ги представляват – при всички случаи да не са лица, които обществото асоциира със „слабите“ им места. По пътя, по който Делян Добрев ги води, ще създадат непреодолими пречки на взаимодействие с новата коалиция. Все едно по време на пандемия ГЕРБ да се хвалят с „модерен“ вирус.

Енергийното „острие“ Добрев може да изглежда като добър уличен боец, но в аргументите му няма дълбочина, а дребно заяждане, някакви плоски шеги и определено постига обратен на желания ефект.

Примерно, голямата тема от вчера е корупцията и Ковачки, игрите му с отчитането на замърсяванията и плащанията на квоти. Това няма как да го пришие на друг, освен на ГЕРБ. И е проблем на министерството на енергетиката, и на прокуратурата и на КЗК точно толкова, колкото е на МОСВ. Защото ако, затваряйки очите за „спестяванията“ с емисиите на Ковачки, давате непазарно предимство на неговите ТЕЦове и топлофикации, значи ставате част от проблема, от тези, които утре ще бъдат на скамейката на обвинените. Проблемът е основно корупционен, защото е ясно, че Ковачки не го прави просто защото е по-умен от другите, а защото институциите, управлявани от хора на ГЕРБ, му позволяват това и най-вече защото по веригата Ковачки плаща за този чадър.

Стратегията на ГЕРБ, която Добрев се опита да реализира, че инфлацията е най-важния проблем, само те можели да го решат, е откровено самоубийствена, защото ОСНОВНА причина инфлацията у нас да е по-висока е именно корупционната премия, която всички плащаме по веригата за стоките от първа и втора необходимост, за енергийните стоки, и т.н. Именно нефункциониращия и пленен пазар, който не може да балансира търсене и предлагане, освен ниската база и високата наследена бедност, води до по-висока инфлация и там причината е отново корурпционния модел и пленените институции – КЗК, Комисията за защита на потребителите, прокуратурата.
Този пример с млякото е като самоуличаващо обстоятелство. А пък хвалбата, че цената на горивата паднали с един лев и изстрел в крака – значи, ГЕРБ се хвалят с постижения, по време на правителството на Радев /значи са едно и също/ и второ, кой направи така, че България да не получава дължимите остъпки на соррта Уралс и кой през всички тези години осигуряваше чадър над Лукойл и рафинерията.

Корупционен!!!

Изобщо както казваше поетът – разровиш ли /последните 12 години от историята на България/ ще мирише – навсякъде са оставили своя „отпечатък“. Корупция плюс електрификация – власт на ГЕРБ.

То е ясно, че иска пак да стане министър – но мога да гарантирам – той министър на енергетиката, изобщо министър на енергетиката от ГЕРБ, няма да има. Прекалено токсични са.

Хайде една гатанка – кой в ГЕРБ ще бъде следващия Влади Горанов? И ще се отрекат от него и няма да го познаят.

Текстът е публикуван във фейсбук профила на автора. Заглавието е на ДЕБАТИ.БГ.

Още актуални коментари – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук