Новите министри в служебния кабинет одобриха част от заместниците си. Ден след официалното встъпване в длъжност на новия кабинет в някои от ведомставата вече официално обновиха сайтове си с новите екипи, които се назначават от премиера.

Емил Ганчев, Енчо Мирчев и Венцислав Катинов са новите зам.-министри на вътрешните работи.

Емил Ганчев е заемал длъжността заместник-министър на вътрешните работи от края на януари до май 2017 година. След този период, до началото на 2020 година е заместник-директор на Бюрото по защита при главния прокурор. От юни 2020 година досега е служител в Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество. Завършил е Висшия институт при МВР със специалност „Право“.

Венцислав Катинов е заемал поста заместник-министър на вътрешните работи от края на януари до май 2017 година. В периода 2014 г. – 2015 г. е директор на Областната дирекция на МВР в Плевен. Има висше икономическо образование, завършил е Стопанската академия „Д.А. Ценов“ – гр. Свищов.

Енчо Мирчев е дългогодишен служител в системата на МВР. В периода от ноември 2017 година до септември 2018 година е ръководител на Инспекторат НЗОК. Завършил е Военната академия „Г.С. Раковски“, притежава също така образователно-квалификационна степен „магистър“ от ВНВУ „Васил Левски“ – гр. Велико Търново по специалност „Свързочни войски – инженер по комуникациите“.

От длъжността заместник-министър на вътрешните работи са освободени Милко Бернер, Стефан Балабанов и Михаил Златанов.

Заместник-министри в здравното министерство ще са бившият управител на НЗОК д-р Димитър Петров, бившият депутат и директор на Центъра за спешна помощ д-р Александър Златанов и началникът на Инфекциозното отделение за лечение на пациенти с COVID-19 в Александровска болница д-р Тома Томов.

Служебният министър на труда и социалната политика Гълъб Донев също ще работи с трима заместник министри – Лазар Лазаров, Иван Кръстев и Надя Клисурска.

Служебният външен министър Светлан Стоев ще има двама заместници – Калин Анастасов и Василий Такев.

Известни са новите имена и в екипа на министъра на културата. Проф. д-р Борислава Танева е зам.-министър с ресор „Сценични изкуства, художествено образование и авторско право”. Весела Кондакова, изпълнителен директор на Българска музикална асоциация (БМА), също е определена за зам.-министър на културата.

В екипа на Минеков като зам.-министър влиза и доц. д-р Пламен Славов. Той е историк и бивш депутат в три парламента от Коалиция за България, както и зам.-кмет на Карлово.

Изкуствоведът и университетски преподавател Борис Данаилов пък оглави политическия кабинет на проф. Минеков. Данаилов в миналото е бил зам.-министър на културата, бил е и директор на Националната художествена галерия.

Новите зам.-министри в социалното министерство на Гълъб Донев също са известни, Има едно име от стария екип – Лазар Лазаров, който рядко се разделя с този пост независимо кой е министър.

Кариерата му започва като съветник на Емилия Масларова в правителството на Тройната коалиция. Другите две имена са Иван Кръстев и Надя Клисурска. Надя Клисурска е бивш депутат от БСП и е сред най-активните критици на социалната политика на предишните управляващи. Неведнъж е заемала позиция срещу решения на мнозинството, включително и защитавани от Лазаров. Иван Кръстев също е червен кадър – беше зам.-министър на образованието в кабинета на Орешарски, ръководил е дирекция „Европейски фондове“ в Агенцията по заетостта, на последните избори беше кандидат-депутат на БСП.

Външният министър Светлан Стоев ще има двама заместници. Зам.-министър на външните работи ще бъде Калин Анастасов, който отговаряше във Външно за последните три гласувания в чужбина. До април Анастасов бе главен секретар на МВнР, а веднага след изборите стана посланик в Армения. Вторият зам.-министър в МВнР ще бъде дългогодишният дипломат от кариерата Василий Такев, който последно бе ръководител на генералната дирекция “Двустранни отношения” в министерството.

Проф. Велислав Минеков също обяви своите заместници. С ресор сценични изкуства в екипа му влиза проф. Борислава Танева, изявен пианист, преподавател в музикалната академия и организатор на музикални събития. Проф. Танева е сестра на бившия министър на просветата Тодор Танев. Другият заместник ще бъде Весела Кондакова, изпълнителен директор на Българската музикална асоциация. Третият зам.-министър е историкът доц. Пламен Славов, бивш депутат от БСП.

Служебният министър на отбраната Георги Панайтов сменя зам.министрите, съобщава БНР. В новия екип влиза като зам-министър Пламен Йорданов. През 2004-та е назначен в Съвместното оперативно командване. До тази година заема експертни и ръководни длъжности в областта на командването и управлението на съвместните операции. Другият зам.-министър е Александър Петков. Той е бил финансов мениджър в “НУРТС България” и експерт по корпоративни финанси в „Български енергиен холдинг”.

 

 

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук