Бойко Борисов и Рая Назарян
Бойко Борисов и Рая Назарян

Тя е в политиката едва от 2022 г., но бързо се изкачва в партийната йерархия на ГЕРБ. Бойко Борисов дори постави като условие за продължаване на преговорите за кабинет нейното избиране за председател на парламента. Така тя зае най-висшия пост в държавата. Коя е Рая Назарян?

Рая Назарян от ГЕРБ е председател на 50-ото Народно събрание. Тя беше избрана в четвъртък с гласовете на ГЕРБ, ДПС и „Има такъв народ“ (ИТН) след два неуспешни опита ден по-рано.

До тук се стигна, след като във вторник лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов постави като условие за продължаване на преговорите за правителство Назарян да бъде избрана за председателка на парламента.

Така 38-годишната адвокатка се озова на поста, който конституцията определя като най-високия в държавата, тъй като България е парламентарна република.

До сравнително скоро Назарян беше сред по-слабо познатите имена от редиците на ГЕРБ. Тя е депутат едва от есента на 2022 г., като започна да се появява по-често на предна линия до Борисов чак в началото на тази година – след напускането на предишното „острие“ на партията Десислава Атанасова, която беше избрана за конституционен съдия.

Коя е Рая Назарян и какво знаем за нея?

От юристка до ново „партийно острие“

Рая Назарян е родена през 1985 г. във Варна. Завършва „Право“ в Университета за национално и световно стопанство (УНСС) и от 2013 г. е членка на Софийската адвокатска колегия.

Известно време е адвокатка в кантората на Менко Менков, който често представлява в съда знакови фигури на ГЕРБ, включително Борисов. Впоследствие Назарян основава свое адвокатско дружество, в което е съдружничка с Тервел Георгиев, който на изборите на 9 юни също беше избран за депутат от ГЕРБ-СДС.

Самата Назарян влиза за първи път в парламента през октомври 2022 г. и за кратко време се издига в партийната йерархия. По-малко от година и половина след първото си избиране за депутат тя зае поста заместник-председателка на парламентарната група (ПГ) на ГЕРБ.

Това се случи след напускането на предишната шефка на ПГ Атанасова, чиято позиция беше поета от самия Борисов.

Впоследствие Назарян беше включена и в преговорния екип на ГЕРБ за ротацията, заедно с Мария Габриел, Деница Сачева и Теменужка Петкова.

Те трябваше да се договорят с ПП-ДБ за това как Габриел да се ротира с Николай Денков на премиерския пост, но разговорите се провалиха и така се стигна до предсрочните избори на 9 юни.

Сега Назарян отново е част и от преговорния екип на ГЕРБ, който се опитва да договори ново правителство. В него участват още Деница Сачева и Теменужка Петкова. До момента само ДПС и ИТН се съгласиха да преговарят с тях.

Адвокатски хонорар, платен от партията

Колкото до адвокатската дейност на Назарян, в края на март икономическият експерт Илиян Василев съобщи, че неин адвокатски хонорар неправомерно е бил платен от собствената ѝ партия със субсидията от държавата.

Става дума за SLAPP-дело (дело шамар) срещу Василев, заведено от депутата от ГЕРБ и бивш енергиен министър Делян Добрев. В него Добрев обвинява Василев в клевета заради негови публикации, свързани с евентуално руско влияние в енергетиката в България и строежа на „Турски поток“.

Впоследствие съдът определи, че клевета няма, и присъди на Добрев да плати разноските по делото, но за времето на процеса сметките на Василев бяха запорирани. Това по думите на Василев е направило финансирането на неговото предаване „Алтернативата“ по ТВ1 изключително трудно.

Впоследствие става ясно, че хонорарът на Назарян по това дело е бил платен не от Добрев, а от партията им.

Парите са дошли от държавната субсидия на ГЕРБ, която обаче по закон би трябвало да се ползва единствено „за подготовка и участие в избори, за осигуряване работата на партийните структури, за организационни разходи по провеждане на мероприятия и за други присъщи за дейността на партията разходи“.

Какви са позициите на Рая Назарян

Рая Назарян доскоро не беше сред най-активните представители на ГЕРБ в медиите. Едно от последните ѝ участия се откроява особено заради позицията ѝ за санкциите за корупция по глобалния закон „Магнитски“.

Такива бяха наложени на съпартиеца на Назарян и бивш финансов министър Владислав Горанов, на настоящия съпредседател на ДПС Делян Пеевски, на бившия енергиен министър от БСП Румен Овчаров и други.

В началото на юни Назарян омаловажи санкциите, като каза, че те нямат стойност в България, развивайки тезата, че САЩ са били подведени за тях.

„В България този закон няма правна стойност. Ние не сме видели доказателства“, каза Назарян пред Нова телевизия.

По-рано такова тълкуване направи и евродепутката Елена Йончева, която преди беше част от БСП, но на последните европейски избори се яви като кандидатка на ДПС.

Горанов беше включен в списъка на санкционираните от САЩ лица през февруари 2023 г. Посочената причина беше, че като финансов и зам.-финансов министър в кабинетите на Борисов е използвал поста си, „за да подпомогне подкупването на български държавни лица и лиши българската държава от данъчни постъпления в полза на български олигарси“.

Като причина беше посочено още „участие в корупционна схема, в резултат на която български длъжностни лица са получили десетки милиони евро в замяна на благоприятно законодателство, облагодетелстващо кръгове в хазартния бизнес“.

Това съвпадна с твърденията на обвиняемия бизнесмен Васил Божков, че е бил жертва на схема за изнудване от страна на Горанов и Борисов. По тях прокуратурата не откри доказателства.

В същото интервю Назарян беше хваната да прави и подвеждащи твърдения. Коментирайки темата за липсата на присъди за корупция по високите нива в България, тя направи аналогия с Румъния, като каза, че арестуваните за корупция румънски политици са били оправдани впоследствие.

Това обаче не е вярно, показа проверка на сайта Factcheck. От създаването на Националната дирекция за борба срещу корупцията в Румъния десетки влиятелни личности и политически фигури са били осъдени за корупция. По последни данни едва 27% от внесените в съда дела са приключили с оправдателни присъди.

Отношенията с Пеевски

Преди дни се заговори и за евентуална обвързаност на Назарян с лидера на ДПС Делян Пеевски. Доскорошният председател на „Да, България“ Христо Иванов намекна, че Пеевски е нещо като неин ментор, и я сравни с Десислава Атанасова.

В тази връзка той каза, че „г-жа Атанасова има много повече характер и собствено съдържание от много други“.

По-рано именно Пеевски беше сред най-гласовитите в подкрепата си за номинацията на Назарян за председателка на НС. В сряда той призова депутатите „да им дойде акълът“ и да я подкрепят, защото „най-правилно е първата сила да получи шеф на парламента“.

В четвъртък тя беше избрана със 131 гласа „за“, 66 „против“ и 39 „въздържал се“. „За“ гласуваха депутатите от ГЕРБ, ДПС и ИТН, „против“ бяха „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ), БСП, „Величие“ и „Възраждане“.

*Текстът е публикуван в „Свободна Европа“. Заглавието е на ДЕБАТИ.БГ.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук