От няколко седмици в публичното пространство циркулира информацията, че предстои нова национална карантина у нас заради разпространението на коронавируса. И въпреки че официалните данни не потвърждават необходимостта от подобни строги мерки, в социалните мрежи много хора изразиха безпокойството си, че отново ще се стигне до КПП-та на изходите на градовете и блокиране на икономиката. Днес премиерът обеща, че това няма да се случи, макар че преди няколко месеца самият той не изключи подобна възможност наесен.

От думите му стана ясно още, че „звездите” от Националният оперативен щаб отново ще се появяват на екран поне веднъж седмично. Припомняме, че в началото на пандемията ген. Венцислав Мутафчийски, който е председател на Щаба, даваше брифинги по два пъти на ден. След това медийните му изяви бяха редуцирани до веднъж дневно. Няколко дни по-късно ПР-ът на Борисов – Севдалина Арнаудова „свали от екран” ген. Мутафчийски. А накрая премиерът Борисов обяви, че брифинги повече няма да има.

Новият здравен министър се похвали, че „успешно държим под контрол” коронавируса

Днес новият здравен министър проф. Костадин Ангелов докладва на премиера Бойко Борисов какво се случва с разпространението на коронавируса в България. На срещата присъстваха и представителите от Националния оперативен щаб.

„България е на 26-о място по заболеваемост на 100 000 души от населението от COVID-19 в Европа, страната ни продължава успешно да държи развитието на епидемията под контрол и не се позволява претоварване на здравната система. На национално ниво е осигурен и необходимият ресурс от предпазни средства и медикаменти за срок до 6 месеца напред”, каза проф. Ангелов.

По думите му България и още три страни са единствените в Европа с отрицателна тенденция от минус 6,5% по отношението на новорегистрираните случаи през последните две седмици.

Докато за същия период средната тенденция в Европа е за покачване от плюс 22%.

„Готовността на здравната ни система продължава да е на високо ниво“, посочи министър Ангелов.

Добре се управляват мерките

Премиерът Борисов от своя страна каза, че в България „много добре се управлява прилагането на мерките за справянето с коронавируса”.

„Така, че към момента абсолютно нищо не налага различни мерки от тези, които имаме“, заяви Борисов.

Премиерът бе категоричен, че няма да се правят КПП-та и опроверга спекулациите за затварянето на градове и въвеждане на нови ограничения за хората.

Борисов изтъкна, че държави с по-строги мерки от тези в България, в момента са с много по-лоши показатели от нас.

Брифингите на НОЩ се връщат

Министър-председателят Бойко Борисов разпореди да се възобнови практиката за предоставяне веднъж седмично на медиите на актуална информация за епидемичната ситуация у нас на брифинги с оглед и на започващите сезонни грипни и вирусни инфекции.

„На първо място ни е важно здравето, на второ – да запазим икономиката да работи“, подчерта Борисов.

Той добави, че благодарение на мерките 60:40 и 80:20 са запазени близо 300 000 работни места и изрази специална благодарност към всички доктори, сестри, лаборанти и санитари за денонощните им грижи във времето на пандемия.

„Увеличението на заплатите в РЗИ и социалните служби с 30% е абсолютно изработено, заслужено и оценено от хората“, категоричен бе българският министър-председател.

Пари за ваксини има

В хода на срещата финансовият министър Кирил Ананиев докладва на премиера, че в проектобюджета за догодина са предвидени средства за заявените в Европейската комисия бройки ваксини, както и ресурс за осигуряването на лични предпазни средства и дезинфектанти.

Гарантирано е също изплащането на подкрепата от 1000 лв. на хората на първа линия в борбата с коронавируса като ще бъде удължен срокът за получаване и ще бъде разширен обхватът на медицинския и немедицинския персонал, имащи право на подкрепата.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук