Красен Станчев
На снимката: Икономистът Красен Станчев

За да получи 29-те милиарда евро от Европейския съюз през следващите години България трябва да даде приоритет на проекти, които са наднационални,  прозрачни, конкурентни и с  голям стопански проект, а в България на такива не се обръща внимание. Това заяви специално за ДЕБАТИ.БГ икономистът Красен Станчев по повод приетата тази сутрин нова финансова рамка на общността.

„В тази ситуация, която се намира България с недобър имидж, лоши преговорни възможности и умения ако може така да се каже, не виждам по какъв начин ще бъде достигната тази сума“, заяви Станчев.

Според икономиста има условия, които трудно ще бъдат изпълнени от България.

„Имаме раздаване на пари първоначално без условие, но  и възможно спиране на тези трансфери ако не се спазват т.нар европейски ценности и върховенството на закона. Как България ще изпълни второто условие върховенството на закона, на мен не ми е ясно, но пък от друга страна не ми е ясно и по какъв начин ще бъде наложено такова, доколкото спирането на средствата е само за 3 месеца”

Колосалната сума от 750 милиарда евро, предвидена за справяне на страните членки с последиците от коронавируса е огромна и на практика цялата са едни субсидии. В нея освен безвъзмездните средства влизат и заеми, които ще трябва да се връщат до 2058 година, когато не е ясно дали ще същестува Европейският съюз, допълни Красен Станчев.

„при тези пари винаги ще се нареди една опашка от приятели на правителствата, за да ги получат, второ, онези, които са на власт ще имат най-големи облаги от цялата тази работа и трето, но не по значение- онова, което ще се случи е,че ще се създадат общи очаквания за относително лесни пари и допълнително влошаване на философията на управление на публичните финанси в ЕС“, заяви Станчев

Новите условия ще доведат до сериозно напрежение сред страните членки, прогнозира икономистът.

„Всичко наведнъж т.е бюджета, програмата  на ЕЦБ и Фондът за възстановяване прави някъде около 17-18% от БВП на ЕС за тази година, което е невероятно нова ситуация. Това е превръщането на ЕС като политически съюз в инвестиционен съюз, сложно вземане на решения вътре и предполагам центробежни сили, безкрайно недоволство от отделните участници“, допълни Красен Станчев.

Цялото интервю четете на сайта ДЕБАТИ.БГ

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!