Красен Станчев
на снимката: Икономистът Красен Станчев

В специално интервю за ДЕБАТИ.бг икономистът Красен Станчев коментира, че не правителството, а БНБ се съпротивлява срещу влизането на България в Банковия съюз. Това беше едно от условията на европейските ни партньори, за да бъде одобрена кандидатурата на страната ни за влизане в ERMII, или т.нар „чакалня” на еврозоната.

Причината, според икономиста е, че по този начина Народната банка ще бъде отговорна за по-сериозния надзор на банковата система у нас, както и за изпълняване на препоръките, които ще бъдат отправени към банковата ни система.

„Това ще означава, че БНБ ще трябва да изпълнява предписанията на международния надзор, а това не означава, че международният надзор е отговорен за онова, което се дава като предписания на една или друга банка. Това означава, че БНБ ще е отговорна при съдебни процеси срещу банките, на които са дадени определени указания. Това е причината от БНБ да не искат влизане в банковия съюз – отговорността”.

Икономистът бе категоричен, че ако България иска да стане член на еврозоната не трябва да се залита в мегапроекти като АЕЦ „Белене”, „Турски” или „Български поток”, тъй като това ще се отрази крайно неблагоприятно на кредитния рейтинг на страната. Освен това според Станчев не трябва да се правят резки промени в законодателството, подобни на Закона „Пеевски – Цонев”, приет след фалита на КТБ, промени в Гражданския процесуален кодекс, които „висят от години” и други подобни.

Красен Станчев коментира, че след влизането в чакалнята на еврозоната за обикновените граждани нищо няма да се промени, ще се затегне единствено контролът върху банките.

Цялото интервю с икономиста Красен Станчев очаквайте по-късно на страницата на ДЕБАТИ.бг.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!