край на света, Франциск, папа
Колаж: nytimespost

Краят на света може да се окаже съвсем близо, ако се доверим на предсказанието на средновековен богослов, в което изследовател на Библията намери и някои паралели със схващането на маите за края на календарния цикъл през 2012 година, съобщава „Експрес“.

Свети Малахий е бил архиепископ на Армах. На него са приписвани няколко извършени чудеса от 12-и век. През 1139 година Малахий дошъл от Ирландия в Рим да даде отчет за свършеното от него и там получил странно видение за бъдещето, включително имената на 112 бъдещи папи.

Предсказанието му за сегашният папа Франциск, 112-ият от тях, е твърде шокиращо:

„В последното гонение на Свещената римска църква ще управлява Петър Римлянина, който ще нахрани паството си насред много сътресения, и след който Седмохълмния град /Рим – бел. ред./ ще бъде унищожен и ужасяващият Съдия ще съди хората. Край.“

Името на папата не съвпада, но бе изтъкнато, че бащата на сегашният папа Фрациск се казва Пиетро и е от Рим, въпреки че семейството се е преместило в Аржентина. Франциск стана папа след оттеглянето на Бенедикт XVI през 2013 година.

Теорията за край на света получи сериозен тласък и от слуховете, че папа Франциск обмисля да се оттегли през 2020 година, след 7 години оглавяване на Римокатолическата църква, и свързват тази вероятност с предсказанието за края на света. Спекулира се, че Франциск се оттегля заради идването на Страшния съд. Самият папа не е оповестил публично намеренията си, но според познавачи той смята постъпката на предшественика си Бенедикт, който се оттегли от поста, за пример за смирение.

Изследователят на Библията Том Хорн припомня, че въпреки невярната интерпретация на календара на маите, който уж предвещавал край на света на 21 декември 2012 година, те все пак очакват период на трудности и сътресения.

Според старейшината на днешните наследници на маите, дон Карлос Бариос, след 2012 е започнал тежък период на зачестили природни катаклизми, като след 2026 година ще стане още по-страшно, ако „не успеем да се стабилизираме“. Той предрече през 2016 година, че ако през следващите 26 години /до 2042/ човечеството оцелее, ще постигне „специална връзка между всички хора“. Но само ако оцелее.

Според Хорн трябва да се вземе предвид още едно предсказание – от Кабала –  и отношението на християнството към пророчеството за идването на Месия в еврейския мистицизъм. В Зохар – важната част от Кабала, включена в нея преди 700 години, има предсказание за идването на Месия /Спасител/. Само че ортодоксалните евреи не признават Христос за Месия и имат предвид някой друг, който обаче, от гледна точка на християните /за които Спасителят вече е дошъл/, може да бъде само Антихристът.

Тъй като идването му е датирано да стане в наше време, се оказва, че в един кратък период от 2012 насам се струпват виждането на маите за проблемите в света, предсказанието на евреите за нов Месия /Антихрист/ и католическото пророчество за последния папа. Това не вещае нищо добро, ако предсказанията са верни.

Критиците на пророчеството на Малахий обаче имат своите съмнение в достоверността му. В него описанията на папите до 1590 година са точни, а след това стават твърде разводнени, какъвто е и случаят с последния папа, което дава основания за съмнения дали пророчеството не е „дописано“ впоследствие.

Много интересна е и хипотезата на френския монах от 17 век Луи Морери, който предполага, че е възможно пророчеството за след 1590 да е разпространено от кардинал Джироламо Симончели, който искал да бъде избран за папа на конклава през 1590 година и да замени папа Урбан VII. В предсказанието се казва, че наследникът на Урбан ще е „от стария град“, а името на родното градче на Симончели, Урбеветанум на латински означавало нещо като „староградие“. Опитът на кардинала да стане папа все пак се провалил.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!