училище

ПГ на ГЕРБ внася законодателни промени, предвиждащи спиране на семейните помощи за дете, ако то не посещава редовно училище. Предложението на управляващите бе мотивирано на брифинг в парламента от депутати на ГЕРБ, начело с председателя на групата Цветан Цветанов, както и в присъствието на министрите на образованието и на труда и социалната политика Красимир Вълчев и Бисер Петков.

„За разлика от БСП, която дава пресконференциите си от централата на партията, ние правим това от българския парламент, където изпълнителната власт и законодателната, ръка за ръка, ще внесем законопроект, който е важен за изпълнението на управленската ни програма“, заяви Цветанов.

По същество предложението има за цел да въведе по-строго обсъждане на получаването на месечните помощи за безработни, помощите за плащането на наем на общинско жилище и месечните помощи за деца с редовното посещаване на децата в задължителната предучилищна и училищна форма на образование.

„Отпадането от образователната система е един сериозен проблем, който има негативно въздействие в дългосрочен план. Когато тези деца, които не посещават училище, пораснат, те трябва да се включат на пазара на труда. Липсата на образование и квалификация ги прави неконкурентоспособни и много често те стават контингет на системата за социално подпомагане“, обясни депутатът на управляващите Светлана Ангелова.

Така, ако дете отсъства без уважителна причина повече от 3 дни в месеца от задължителната форма на предучилищно образование, както и 5 учебни часа за ученик, семейството ще бъде лишено от семейни помощи за съответното дете за срок от една година.

Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков поясни, че предложението предвижда още еднократна помощ за семейства, чиито деца тръгват на училище, да се изплаща на две части – половината в началото на учебната година, а втората половина в началото на втория срок, но единствено при положение, че детето продължава да посещава училище. Прекратените и спрените помощи пък ще бъдат използвани за цели, свързани с насърчаване на развитието и обучението на децата.

Образователният министър Красимир Вълчев допълни, че правото на образоване на децата всъщност е задължение на родителите.

„Трябва да използваме всички инструменти. Това е една малка крачка, която правим. Гласът и призивите, които чуваме са за засилване на санкционния механизъм. Законопроектът е крачка в тази посока“, аргументира се той.

Управляващите обаче припомниха, че има и други видове социално подпомагане, които не са свързани с посещенията на децата в училище.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!