Той обяви края на пандемията Ковид-19. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Световната здравна организация (СЗО) отмени глобалното извънредно положение, въведено заради Covid-19, предаде Ройтерс.

Пандемията, която в продължение на повече от 3 години убиваше милиони хора по света, предизвика икономически хаос и задълбочи неравенствата, вече не представлява извънредна ситуация за здравето в световен мащаб, става ясно от изявлението.

С голяма надежда обявявам, че Covid-19 приключи като глобална здравна заплаха“, заяви ръководителят на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус. „Време е държавите да преминат от извънреден режим към управление на Covid-19 заедно с други инфекциозни заболявания“, каза още той.

„Това не означава, че Covid-19 е приключил като глобална заплаха за здравето“, посочи шефът на СЗО и подчерта, че организацията ще преоцени своя подход, ако коронавирусът „изложи нашия свят на опасност отново“. „Този ​​вирус е тук, за да остане“, заяви Гебрейесус по време на пресконференцията. И добави, че коронавирусната инфекция продължава да отнема животи по целия свят.

Той пресметна, че пандемията е убила „най-малко 20 милиона“ души – почти 3 пъти повече от досегашната официална оценка.

СЗО обяви глобалното извънредно положение във връзка с разпространението на коронавируса на 30 януари 2020 г., а пандемията беше обявена на 11 март 2020 г.

Още международни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук