Днес САЩ се изтеглят окончателно от историческо споразумение, белязало края на епохата на Студената война.

Договорът за ядрени сили със среден обсег (INF) е подписан от президента на САЩ Роналд Рейгън и съветския лидер Михаил Горбачов през 1987 г.

Той забрани ракетите с обхват между 500 м.-5 500 км.

По-рано тази година САЩ и НАТО обвиниха Русия в нарушаване на пакта, заради разработките й на нов тип крилати ракети, което Москва отрече.

Американците заявиха, че разполагат с доказателства, че Русия е разположила редица ракети 9M729 – известни на НАТО като SSC-8.

През февруари президентът Доналд Тръмп обяви, че САЩ ще се оттеглят от пакта, ако Русия не го спазва и определиха като краен срок 2 август.

Руският президент Владимир Путин прекрати собствените си задължения на страната си към договора малко след това.

„Загубихме безценна спирачка за ядрената война“, предупреди генералният секретар на ООН Антонио Гутереш.

„Това вероятно ще повиши, а не намали заплахата от балистични ракети“, добави той и призова всички страни да „търсят споразумение за нов общ път за международен контрол на оръжията“.

Анализаторите се опасяват, че разпадането на историческото споразумение може да доведе до нова надпревара с оръжия между САЩ, Русия и Китай.

„Сега, когато договорът приключи, ще видим разработването и разполагането на нови оръжия“, каза Павел Фелгенхауер, руски военен анализатор, пред агенция AFP. „Русия вече е готова.“

Миналия месец генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви пред Би Би Си, че руските ракети – за които той каза, че са в „явно нарушение на договора“ – са ядрено способни, мобилни, много трудно откриваеми и могат да стигнат до европейските градове за минути.

„Това е сериозно“, добави той. „Договорът INF е крайъгълен камък в контрола на оръжията от десетилетия и сега ставаме свидетели на неговото прекратяване.“

Той добави, че не е имало никакви признаци, че Русия ще спазва споразумението и че „трябва да сме подготвени за свят без договора INF и с повече руски ракети“

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!