ТЕЦ
Снимка: БТА

Започна унищожаването на комплекс Марица Изток, а с това идват и болезнени времена за Стара Загора и не само.

Това са само част от коментарите в социалните мрежи, които съпътстват новината за спирането на ТЕЦ „Марица Изток 3“, една от трите т.нар. „американски централи“.

Втората по големина у нас въглищна електроцентрала „Контур Глобал – ТЕЦ „Марица Изток 3“

ще работи вече на пазарен принцип, след като в полунощ днес изтече договорът ѝ с държавата.

До този момент съществуването на ТЕЦ-а се крепеше най-вече на задължението на държавата да изкупува произведения от нея ток.

След като въглищари и енергетици решиха да изразят опасенията си от това, че ще останат без работа и протестираха срещу правителството и тенденцията за постепенно закриване на топлоелектрическите централи, днес става ясно, че в частната компания няма недоволство и притеснения.

Нещо повече – ръководството ѝ има свои резервни варианти за оцеляване. 

Десислава Микова за ДЕБАТИ.БГ: Здравната цена не е включена в стойността на електроенергията, но я плаща цялото общество

От публикация на Mediapool става ясно, че заявените по териториалния план на Стара Загора инвестиционни намерения от „КонтурГлобал Марица Изток 3“ са четири.

Единият проект е за изграждане на територията на ТЕЦ-а на фотоволтаични централи

с батерии за съхранение на електроенергия, като вложението е оценено на 210 млн. лв.

В допълнение дружеството смята да иска финансиране за прекваликация на персонала му в специалисти по изграждане, експлоатация, управление и поддръжка на слънчеви паркове и системи за съхранение на ток.

Варианти са използването на мощността за производство на ток от отпадъци като трансформацията ще струва 410 млн. лв., както и построяване на инсталация за улавяне на въглероден двуокис и оползотворяването му с инвестиция от 450 млн. лв.

Има план и за проект на стойност 313 млн. лв. за изграждане на съоръжения с капацитет от 100 MW за дългосрочно съхранение на енергия за над 10 часа,

посредством иновативно, но в същото време доказано технологично решение.

Тъй като тези планове са дългосрочни, решението за оцеляването на централата обаче е в излизането ѝ на свободния пазар, където се очаква да излязат и битовите потребители през 2026 година.

Въпросът тук е защо, след като компанията е имала възможност да работи на „пазарен принцип“, години наред тя е била подкрепяна индиректно от държавата, която е била принудена да изкупува тока от нея.

Крайните потребители на ток няма да бъдат засегнати от промяната на пазарната ситуация.

До 30 юни нужните количества електроенергия ще бъдат купувани от иначе скъпия ток на ТЕЦ „Марица-изток“ 2, като това се случва със заповед на ресорния министър, припомня „Капитал“.

С последните промени в Закона за енергетиката обаче след този срок всички производители на електроенергия ще продават тока си на борсата.

И е много вероятно държавната централа да бъде изместена от конкуренти със значително по-евтино производство.

Факт е обаче, че в периода на кризата с високи енергийни цени двете електроцентрали, ако бяха на свободния пазар, щяха да изкарат далеч повече пари от тези, които получаваха от НЕК.

А НЕК на свой ред успя да капитализира ползите от по-ниските фиксирани в миналото цени, на които купува тока от двете централи, през борсова препродажба на тока им, припомня изданието.

Ако има нови намерения за протести на работещите в сектора, то те няма да бъдат икономически обосновани. Поради посочените по-горе причини.

ТЕЦ „Марица Изток 3“ спря работа, ще произвежда само при „добра цена“ на тока

Това ще означава, че поредна порция „недоволство“ ще бъде политически мотивирана, както голяма част от протестите до този момент – на земеделски производители, на работещите в пътната индустрия и т.н.

Защо например не протестират и не стачкуват операторите на ВЕИ-централи и защо да не искат държавата да ги подкрепя и субсидира, а в същото време зелената им енергия е хем евтина, хем щадяща природата?

При другите пък картинката е обратната – хем ни тровят, хем искат да им плащаме за това.

Краят на въглищарското робство идва и причината за това ще е само една – икономическа, тъй като тези централи отдавна са доказали неефктивността си.

Още коментари – четете тук

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук