Народно събрание, бюджетна комисия

С две години се отлага влизането в сила на крайния срок, даден на общините за изготвяне на общи устройствени планове, предвижда промяна в Закона за устройство на територията(ЗУТ), приета днес на първо четене от парламента.

Новите общи устройствени планове ще позволят промяна в предназначението на крайдрадските зони, което би привлякло инвеститори за застрояването им.

Един от вносителите  Александър Ненков от ГЕРБ посочи, че това не е първото удължаване на сроковете. „Този процес се движи вече от 2011 г. След това 2016-а година пак се удължи този срок до 2019-а“, каза той.

Депутатът от ДПС Танер Али обясни причината за отлагането с факта, че около 70% от общините не са изготвили въпросните планове. Малките общини не разполагат със средства, а въвеждането на такава електронна система, струва доста средства. По думите на Танер Али, цената за една малка община до 10 000 души е около 120 000 лева.

Според Ненков обаче, тезата за липса на средства не отговаря на истината. В бюджета на Министерството на регионалното развитие, всяка година се заделят около 5 милиона, за които общините могат да кандидатстват, поясни той.

Ненков счита, че забавянето при някои общини е заради оспорване на процедурите за избор на изпълнител по Закона за обществените поръчки, продължителността на обществените обсъждания или забавяне на съгласувателните процедури с министерствата на културата и околната среда, заради обжалване на екологичните оценки. За други причините са субективни – нежелание или несправяне със задачата.

Затова преди окончателното приемане ще бъде предложено от удължаването на срока да не могат да се възползват общините, които въобще не са стартирали процедурата по изработване на такива планове.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!