60-годишна жена се представя за гемолог, за да извърши кражба на скъпоценни камъни от името на група, представяща се за богати руски купувачи. Въпреки че изглежда като сценарий за филм, това е кратко резюме на случилото се в британската луксозни бижутерска къща „Boodles“, съобщава „Ту отро диарио“.

Лулу Лакатос, родом от Румъния и жител на Франция е името на предполагаемия крадец, която задигнала плячка от 4,9 милиона евро, включваща 20-каратов диамант във формата на сърце на стойност над 2, 57 милиона и един розов с крушовидна форма на стойност 1,28 милиона. Това е развръзката на една история, която започва по следния начин:

Както Лулу обяснява по време на процеса, израелският представител Саймън Глас се объръща към нея в седмиците преди обира, за да я информира, че иска да купи някои диаманти като инвестиция. По -конкретно, седем диаманта, чиято продажба е договорена на среща, която се провежда в хотел „Metropole“ в Монако. Там Никълъс Уейнрайт, шеф на „Boodles“, се среща с Александър – руснак, който претендира, че е бизнес партньор на Саймън Глас.

Скоро след това Лулу отива в „Boodles“, за да провери скъпоценните камъни, представяща се за гемолог на име Анна. Заедно с Никълъс и Ема Бартън, специалист по бижута, те слизат по вита стълба към стаята, където трябва да се извърши проверката. Рускинята преглежда и претегля диамантите, но не използва лупа и това привлече вниманието. Носи и комплект с ултравиолетова светлина, люспи и сонда за топлопроводимост … която всъщност не знае как да използва.

След това диамантите са индивидуално увити в копринена кърпа, поставени в непрозрачни кутии и в торбичка с цип, който е закопчан с катинар, за да се депозира в сейфовете на „Boodles“, докато средствата бъдат прехвърлени. Предприета е обаче, предварителна стъпка, която е ключът към всичко.

Никълъс Уейнрайт отсъства за няколко минути, за да отговори на обаждането от руснака Александър. Момент, в който Анна се възползва от възможността да сложи скъпоценната плячка на сигурно място в чантата си. Очевидно Ема забелязва и я моли да върне торбичката – нещо, което тя прави незабавно и без проблеми. Торбичката е идентична, но не е същата, която съдържа седемте диаманта. Ден по-късно установяват, че въпреки същата форма, това са обикновени стъкълца.

Според хипотезите, Лулу Лакатос е предала торбичката със скъпоценни камъни на един от съучастниците си и впоследствие се преоблякла в тоалетната на един бар с помощта на друга съучастничка. Заедно те напускат Лондон на „Eurostar“, за да се присъединят към Кристоф Станкович и Микаел Йованович, които вече са се признали за виновни в заговор, и стигат до Франция през Ламанша в нает „Citroën“. Всички замесени са били извън страната три часа след грабежа, който е открит на следващия ден и сега делото се води във Великобритания.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!