Владимир Путин
На снимката: Владимир Путин

Говорителят на Кремъл призова към въздържане от „гръмки и страшни думи“ за заплахата от световна война след визитата на Нанси Пелоси в Тайван, предаде руската агенция ТАСС.

Същевременно говорителят Дмитрий Песков окачестви посещението в Тайпе на председателката на Камарата на представителите на САЩ като „чиста провокация“, която по думите му изобщо не е „в подкрепа на свободата и демокрацията“. „Никакви политически цели не трябва и не могат да се постигат с такива провокационни ходове“, смята той.

Песков добави, че не са предвидени допълнителни контакти между руския президент Владимир Путин и китайския държавен глава Си Дзинпин във връзка с последните събития около Тайван. Говорителят на Кремъл потвърди, че Русия поддържа политиката за „един Китай“, което е добре известно на Пекин, и безусловно подкрепя „обмислените и балансирани стъпки на Китай“ да опазва и укрепва своя суверенитет.

Китай пази своя суверенитет по подобен на Русия начин – обявява дадена територия за своя, независимо дали има основания за това. Не е ясно дали Китай няма да нападне Тайван по същия начин, по който Русия нападна Украйна – с фалшиви аргументи и без основание. 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук