Михаил Горбачов
На снимката: Михаил Горбачов

В съболезнователна телеграма, изпратена в сряда, руският президент Владимир Путин заяви, че бившият съветски лидер Михаил Горбачов е оказал „огромно влияние върху хода на световната история“. Кремъл пък определи бившия съветски лидер Горбачов като държавник, който е променил световната история, но заяви, че неговият „романтизъм“ по отношение на перспективите за сближаване със Запада е бил неуместен, предаде „Ройтерс“.

Изявлението на Путин беше публикувано в писмена форма на сайта на Кремъл. Отделно изявление направи и говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

„Михаил Горбачов беше политик и държавник, който оказа огромно влияние върху хода на световната история. Той ръководи страната ни в период на сложни, драматични промени, мащабни външнополитически, икономически и социални предизвикателства. Той дълбоко разбираше необходимостта от реформи и се опитваше да предложи свои решения на належащите проблеми“, пише Путин в телеграмата. „Бих искал също така да отбележа голямата хуманитарна, благотворителна и образователна дейност, която Михаил Сергеевич Горбачов извърши през последните години“, допълва той.

В заключение руският президент казва, че още веднъж отправя „искрени думи на съчувствие и подкрепа“ за семейството и близките на Горбачов във връзка с тяхната загуба.

Путин, който е служил в службата за сигурност КГБ на Съветския съюз по времето, когато Горбачов е бил на власт, заяви, че бившият лидер е „дълбоко разбирал“, че съветската система трябва да бъде реформирана, и „се е стремял да предложи свои решения на неотложните проблеми“.

Горбачов почина във вторник на 91-годишна възраст. Реформите му възвестиха края на Студената война, но и ускориха разпадането на Съветския съюз след по-малко от седем години на власт.

Почитан на Запад, наследството му у дома е по-сложно, тъй като много руснаци го обвиняват за последвалите хаотични икономически сътресения и спад в жизнения стандарт.

Неоправдан романтизъм

По време на форум в Москва в сряда говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че надеждите на Горбачов за „романтика“ със Запада са били неоправдани и трябва да бъдат коригирани при Путин, предаде „Ройтерс“.

„Той искрено искаше да вярва, че Студената война ще приключи и че ще настъпи период на вечна романтика между новия Съветски съюз и света, Запада“, каза Песков.

„Този романтизъм не беше оправдан. Нямаше романтичен период, меденият месец не се получи и се прояви кръвожадността на нашите противници. Добре е, че осъзнахме това навреме и го разбрахме“, добави той.

Още международни новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук